EU-biztos járt Nagyváradon

Az RMDSZ meghívására Erdélyben járt és a bihari megyeszékhelyet is felkereste NAVRACSICS TIBOR kultúráért, oktatásért, ifjúságpolitikáért és sportügyekért felelős európai uniós biztos. Előzőleg Kolozsvárt és Sepsiszentgyörgyöt is meglátogatta.

Navracsics Tibort váradi sajtótájékoztatóján Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke köszöntötte, jelen volt még Hegedüs Csilla volt kulturális miniszter, az érdekvédelmi szövetség kultúráért felelős ügyvezető alelnöke és Vincze Lóránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN elnöke, az RMDSZ külügyi titkára. Navracsics Tibor az RMDSZ meghívására érkezett Erdélybe, mint mondta, látogatásának kultúrpolitikai és oktatáspolitikai célja volt. Mint elhangzott, 2018 az európai örökségvédelem éve volt, és szeretnék folytatni az ennek jegyében indított programokat, támogatásokat.

Nagyváradon a partiumi pedagógusok fórumán vett részt az EU-s biztos, és itt az Európai oktatási térség elnevezésű projektről is beszélt. A román uniós elnökség egyik törekvésével egybeeső célja ennek a programnak, hogy minden uniós országban tanuló diák a középiskola befejezéséig legalább két idegen nyelvet beszéljen. Ezt az ajánlást a tervek szerint az uniós állam- és kormányfők szebeni csúcstalálkozóján elfogadják. A pedagógusfórumon szó esett arról is, hogy az EU a jövőben nagyobb figyelmet szentel az óvodai és bölcsődei képzésnek, illetve a vidéken, elszigetelt vagy nehezen megközelíthető településeken működő iskolák fenntartásának. Utóbbi az anyanyelvű oktatás mellett a társadalmi kohézió erősítése miatt is fontos.

„Egység a sokféleségben” – idézte az EU jelszavát az uniós biztos. Mint mondta, az oktatáspolitikával megvalósíthatják az identitáshoz való jogot, a sokszínűség pedig ereje az EU-nak, nem gyengesége.

Fontosnak tartották megmutatni a vendégnek a támogatások eredményeit, és mivel az unió támogatáspolitikája változni fog, fel is készülnek a változásokra – nyilatkozta Hegedüs Csilla. Navracsics Tibor önkormányzati és parlamenti képviselőkkel, szenátorokkal egyházak képviselőivel és pedagógusokkal is találkozott látogatása során, hogy tájékozódjon arról, mik a valós problémák a kisebbségi jogok területén Romániában.

Vincze Lóránt a pedagógusfórumon beszélt a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen kialakult helyzetről is. Most éppen az borzolja a kedélyeket, hogy az egyetemi autonómiára hivatkozva a felsőoktatási intézményben angol nyelvű tagozat létrehozását támogatják, de a magyart változatlanul nem, illetve a diákok nem vizsgázhatnak magyar nyelven. Azt is hangsúlyozta: ha az EU a jogállamiságnak szentel figyelmet, akkor fontos lenne, hogy a kisebbségi jogokat is ennek részeként kezeljék.

2019.02.01
Galéria
Szabó Ödön, Navracsics Tibor, Hegedüs Csilla és Vincze Lóránt