Külön keretet a megyei önkormányzatoknak

A pályázati lehetőségek megváltoztatásáról és az idei állami költségvetéshez tett javaslatokról is beszélt Cseke Attila szenátor, a Bihar megyei RMDSZ-szervezte elnöke.

Romániában a határon átívelő (ROHU) programok mellett a Regionális Operatív Programon (POR) keresztül sikerült a legtöbb uniós támogatást a 2014–2020-as költségvetési időszakában, mondta Cseke Attila. Az RMDSZ-es felsőházi törvényhozó a jelenlegi, 2014–2020-as uniós költségvetési időszakban a megyeszékhelyeknek elkülönített saját pályázati keretről is szólt. Ebből például Nagyváradnak 36,1 millió euró, Kolozsvárnak 45,2 millió euró, Temesvárnak pedig 55,9 millió euró volt a felső pályázati kerete. Az összegeket átirányíthatták azoktól a városoktól, melyek nem használták fel keretüket, így Nagyvárad 70 millió eurónyi pályázati pénzt nyert el.

A Bihar Megyei Tanács 2016 óta 65 millió euróra pályázott sikeresen versenyhelyzetben – mutatott rá a szenátor. Hozzátette: Bihar megye kivételes helyzetben van, itt az összes kulturális intézmény a megyei önkormányzathoz tartozik, de más megyék is fontos intézmények, például kórházak fenntartói. Az RMDSZ azt javasolja tehát – és a szövetség februári, Kolozsváron megtartandó kongresszusán a programjába is bekerül –, hogy a következő, 2021–2027-es EU-s költségvetési időszakban a megyei önkormányzatok számára is biztosítsanak külön pályázati forrásokat.

A szenátor Corina Creţu európai biztost nyilatkozatát is idézte, miszerint a regionális alapok 20 százalékát tartják fenn a megyeszékhelyeknek 2021–2027 között, ezt is támogatja az RMDSZ, de fontosnak tartja a megyék fejlesztését is. Cseke Attila azt is elmondta: a saját pályázati keretek elkülönítéséről az EU következő hétéves költségvetésének elfogadása után, az Európai Bizottsággal kell majd tárgyalniuk a román állam képviselőinek.

Ami Románia 2019-es költségvetését illeti, arról február 5-én kezd tárgyalni a parlament, Cseke Attila érdeklődésünkre elmondta: jó esetben egy, de a legrosszabb esetben is két hét alatt elfogadhatják az állami büdzsét. Az elmúlt években egyébként egyetlen kormány sem tartotta be az állami költségvetéshez kapcsolódó határidőket – tette hozzá a szenátor. A büdzsétervezetnek november 15-én kellett volna parlament elé kerülnie, hogy a következő év kiszámíthatóbb legyen.

Az RMDSZ-nek az idei büdzsétervezethez fűződő javaslatai szerint a jövedelemadónak teljes egészében helyben kell maradnia, az önkormányzatok minimális költségvetését lakosonként 800 lejjel kellene kiszámolni (az összeg tavaly 750 lej volt). Javasolják azt is, hogy a helyi vagy megyei önkormányzatok ne kapjanak a tavalyi összegnél kevesebb pénzt a költségvetésből, illetve azt, hogy az észak-erdélyi autópálya építésére is különítsék el az államkasszában a szükséges összegeket. Ez utóbbi Biharban különösen fontos, hiszen 2020 előtt el kellene készülnie a határig tartó, valamivel több mint 5 kilométeres sztrádaszakasznak, különben nem lesz mivel összekötni a Magyarországon épülő autópályát.

2019.01.30
Galéria