Töretlen a versek sikere

Papp Attila Körzeti Szavalóverseny Margittán

A Horváth János Társaság (HJT) és Fügedy Anikó Erzsébet tanítónő 13. alkalommal rendezte meg a Papp Attila Körzeti Szavalóversenyt, az előkészítő–V. osztályosok számára. Tavaly óta a megmérettetés dalversennyel bővült.

Elsőre is nagy sikere volt a Papp Attila tanár, költő, színműíró, helytörténész, lapszerkesztő és publicista, néprajzkutató, művelődésszervező, Margitta város díszpolgára előtt tisztelgő, verseit népszerűsítő szavalóversenynek, a későbbiekben pedig a környék legnagyobb és legközkedveltebb ilyen rendezvényévé vált. Ötletgazdája Fügedy Anikó Erzsébet tanítónő volt, ő a HJT elnökével, Szőke Ferenccel összefogva indította el a versenyt 2006-ban. Először a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége is támogatta anyagilag, de a továbbiakban teljes egészében a HJT vállalta magára a költségek fedezését. Pályázati úton szerzik meg a pénzt, a Communitas Alapítvány, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Bihar Megyei Szervezete, a Napsugár és a Szivárvány gyermeklapok szerkesztősége is állandó támogatója a rangos versenynek, esetenként a Bihar megyei és Margitta városi önkormányzat is segített.

Már először is a vártnál jóval nagyobb volt a siker, ezért a főszervezők úgy döntöttek, folytatják. Az első évben Margittáról 43 kis szavaló jelentkezett, később a körzeti versennyé bővült rendezvény helyi selejtezőin több száz versenyző indult, közülük kilencven-százan kerültek a döntőbe. Itt tapasztalt és szakértő tagokból álló zsűri bírálja el a teljesítményüket, mint például Meleg Vilmos és Meleg Attila. Eleinte a művelődési ház volt a megmérettetés helyszíne, majd ennek felújítása alatt átköltöztek a Szent Antal Központba, és meg is maradtak itt mind a mai napig. A szavalók valamennyien emléklapot kapnak, a legügyesebbek pedig oklevelet és könyvvásárlási utalványt is. Emléklapot kapnak a zsűritagok és a támogatók is. Díszvendégként minden évben jelen van a költő özvegye, valamint fia, ifj. Papp Attila, a Libavonat zenekar frontembere, és zenésztársaival vagy egyedül a rendezvény végén fergeteges hangulatú koncerttel szórakoztatja a szavalókat és a közönséget.

A zenekarvezető elmondta, hogy az együttes megalakulása tulajdonképpen a szavalóversenynek köszönhető. A szervezők ugyanis felkérték őket, hogy „zárszóként” énekeljenek a költő általuk megzenésített verseiből. A Libavonat eleinte csak a szavalóversenyen lépett fel, később már máshova is elfogadott meghívásokat, itthonra is, Magyarországra is, s mára nemzetközileg elismert zenekarrá vált. A HJT így akaratán kívül elősegítette egy sikeres zenekar megalakulását is.

A szavalóverseny döntőjébe idén is majdnem százan jutottak be. Zsúfolásig megtelt a szociális központ nagyterme, hiszen a gyerekeket elkísérték felkészítő tanáraik és szüleik is. A megnyitón a főszervezők köszöntötték a részvevőket. Köszönetet mondtak elsősorban a szavalóknak, a felkészítő tanároknak, tanítóknak és a szülőknek. Köszönet illette a Szent Antal Központ igazgatóját, Kiss Károlyt is, aki évek óta befogadja a rendezvényt, mely egyben az idősotthon lakóinak is szórakoztató kikapcsolódást hoz. Köszönetet mondtak továbbá az anyagi támogatóknak és a zsűri tagjainak, ezek: Lukács-Fügedy Tamás, Meleg Attila, Puskás Miklós (a dalverseny szakértője), Szabó Anna, Szántó Ildikó, Szegedi-Kiss Gyöngyi, Székely-Hodgyai Edit, Szőke Ferenc, Zsembinszky Zoltán. Különdíjakat ajánlott fel a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Bihar Megyei Szervezete, a Napsugár gyermeklap, az RMDSZ helyi szervezetének elnöke, Árkosi Antal és Almási István önkormányzati képviselő. Értékelés és eredményhirdetés után ezúttal is megörvendeztette a gyerekeket a koncert.

A Papp Attila Körzeti Szavalóverseny felfelé ívelő pályáját látva a főszervezők remélik, hogy több mint egy évtizedes múltja után ennek a rendezvénynek lesz jövője.

2019.01.29
Galéria
A díjátadás örömteli pillanata
Emlékfotó a résztvevőkkel a Szent Antal Központ bejáratánál
Előtérben a dalverseny győztese
Az I–II. osztályos szavalók
Mindig remek a hangulat a koncerten