Átadták a Magyar kultúráért-díjakat

Nagyváradon ebben az évben is január 22-én, a magyar kultúra napján adták át a Magyar Kultúráért díjakat, emlékplaketteket, az életműdíjat, a Jakobovits Miklós-díjat, valamint a váradi iskoláknak kiírt pályázat, a Himnusz-klub győzteseit is díjazták.

A Szigligeti Színházban megtartott gálaesten elsőként dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, a nagyváradi, debreceni, berettyóújfalui és margittai közös magyar kultúra napi-rendezvénysorozat egyik fővédnöke köszöntötte a megjelenteket. Többek között elmondta: a magyar kultúrához az irodalom, a zene és a képzőművészet mellett a nemzettudat is hozzátartozik.

Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke köszöntötte a meghívottakat, és arról is beszélt, hogy a magyar kultúra és annak értékei egyetemes értékek, és büszkék lehetünk azokra az értékekre is, amelyeket a nagyváradi, bihari magyarság hozott létre. Krúdy Gyulát is idézte beszédében, s ehhez kapcsolódva azt is elmondta: fontos, hogy lábnyomokat hagyjunk magunk után, melyeket a következő nemzedék tagjai is követhetnek.

Kiss-Parciu Péter magyarországi, a határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár családjának nagyváradi gyökereiről és az anyaországi gazdasági támogatások adta lehetőségekről is beszélt, majd a díjak átadása következett.

Elsőként a Magyar Kultúráért emlékplaketteket és díjakat adtak át, a laudációkat Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ-szervezet ügyvezető elnöke olvasta fel. Emlékplakettet vehetett át Bagi Tünde és Struber Éva, a nagyszalontai Toldi Néptánccsoport vezetői, az érkörtvélyesi Tóth Imre Zoltán nyugdíjas matematikatanár és egészségügyi asszisztens felesége, Tünde, többek között a helyi falumúzeum létrehozói, valamint Kőrösi Mária szalárdi tanítónő, a Pitypang Néptánccsoport alapítója.

Magyar Kultúráért díjban részesült a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem, az elismerést dr. Pálfi József rektor vette át; a Festum Varadinum és az azt szervező Varadimum Kulturális Alapítvány díját Koncsek Zita, az alapítvány kuratóriumának elnöke kapta meg. Kitüntették még Sütő Juditot és Sütő Szabolcsot, az érmihályfalvi táncos-koreográfus házaspár többek között a Nyíló Akác, a Nagyvárad Táncegyüttes tagja volt, az érsemjéni Ezüstperje, az érkörtvélyesi Rakottya és a monospetri Bábota (utóbbi felnőtt néptánccsoport) létrehozásában is közreműködtek. Az életműdíjat Nagy Béla, a nagyváradi színház volt irodalmi titkára, volt újságíró, az Ady Endre Irodalmi Kör egykori vezetője, több kötet szerzője vehette át, méltatását Hajdu Géza színművész olvasta fel.

Szintén kedden adta át Jakobovits Márta és Jovián György, az előző évi kitüntetett a neves váradi képzőművészről, Jakobovits Miklósról elnevezett díjat. Ez évben Hegedűs Ferenc kézdivásárhelyi vállalkozó, mecénás, többek között a Kosztándi Galéria alapítója vehette át az elismerést, méltatását Márton Árpád Munkácsy-díjas festőművész olvasta fel, s köszöntötte őt Tank Szigeti Ildikó, a Nagyváradi Magyar Vállalkozónők Egyesületének vezetője is.

Az est a Himnusz-klub díjainak átadásával zárult. A nagyváradi RMDSZ-szervezet kezdeményezésére a diákok klippeket készítettek nemzetni imákhoz, ezeket értékelték. A legjobb rövidfilmeket a Iosif Vulcan Pedagógiai Líceum és a Szacsvay Imre Általános Iskola diákjai készítették, a Berettyóújfalu önkormányzata által felajánlott különdíjakat pedig a Művészeti Líceum és a Dimitrie Cantemir Általános Iskola tanulói nyerték el. A díjakat az iskolák képviselői vették át Kecse Gabriellától és Botházy Nándortól, majd a két nyertes rövidfilmet le is vetítették a színházban.

2019.01.23
Galéria
Szabó Ödön, Cseke Attila, Kiss-Parciu Péter és Szili Katalin
A kitüntetettek, a mikrofonnál Nagy Béla
A Jakobovits Miklós-díjas Hegedűs Ferenc