Tavaly tíz külföldit utasítottak ki Bihar megyéből

A Bevándorlási Hivatal Bihar megyei kirendeltségének rendőreihez 2018-ban 3370 személynek nyújtottak segítséget az ideiglenes tartózkodási engedély beszerzésében vagy a Romániába való településben. Közülük 1229-en érkeztek az Európai Unión kívüli országból (például a Moldovai Köztársaságból vagy Izraelből), 2141-en pedig az EU vagy az európai gazdasági övezet tagállamából, legtöbben Magyarországról és Olaszországból. A belépők zöme román állampolgárok családtagjaként, tanulni vagy dolgozni érkezett az országba.

Munkavállalói engedélyt 190 külföldi kért, 183-an kaptak is állandót, egyvalaki pedig kiküldetésre szólót. Ideiglenes tartózkodásra 732-en, hosszú távú tartózkodásra 45-en kaptak engedélyt, és a mind a 482 kérvényező uniós állampolgár megkapta az állandó tartózkodási engedélyt.

Ötvenöt külföldi személy meghívólevél alapján jöhetett a megyébe, ők iraki, egyiptomi, pakisztáni, indiai, algériai, tunéziai, jordániai, nigériai stb. állampolgárok. Tavaly 34 személyt küldtek vissza saját hazájába, 82 esetben szabálysértésért büntettek több mint 17 300 lej értékben. Az elmúlt év ellenőrzései során 16 külföldire bukkantak Biharban, akik nem tartották be az itt tartózkodást szabályzó törvényeket, és tíz embert utasítottak ki az országból.

A hivatal közleménye emlékeztet: az érdeklődők a tartózkodási engedélyekről minden szükséges információt megtalálnak honlapjukon, a www.igi.mai.gov.ro címen, a szükséges iratokat pedig on-line is benyújthatják a www.portaligi.mai.gov.ro oldalon.

2019.01.15
Kulcsszavak: