A magyar kultúra ünnepe a Szigligeti Színházban

A nagyváradi Szigligeti Színház nagyszabású ünnepségsorozattal készül a magyar kultúra emléknapja alkalmából. Az események között könyvbemutató, a Magyar Színházi Szövetség seregszemléjének második kiadása, az Ady-centenárium kapcsán szervezendő tevékenységek, opera- és folklórelőadás található.

Könyvbemutató a páholyelőcsarnokban

Január 15-én, kedden 17 órától mutatják be Nagy Béla színháztörténész, publicista, a Szigligeti Színház életműdíjas irodalmi titkára új kötetét a Szigligeti Színházban. A Harminchárom levél egy megtépázott babérkoszorúból című könyv közismert, de kevésbé kutatott színháztörténeti pillanatok kommentárjait, elemzéseit egyaránt tartalmazza. A kötet különlegessége, hogy a szerző több forrásértékű dokumentumot tesz közzé munkájában, fontos adalékokat szolgáltatva a nagyváradi magyar színjátszás 220 éves történetének kutatásához. Az eseményt követően, 19 órától a váradi születésű Hubay Miklós musicaljét, az Egy szerelem három éjszakáját játsszák a Szigligeti Színház,.

Rigoletto – a Kolozsvári Magyar Opera vendégjátéka

Január 20-án, vasárnap 19 órától a Szigligeti Színház nagyszínpadán vendégszerepel a Kolozsvári Magyar Opera társulata. Erdély egyetlen zenés színháza ezúttal Giuseppe Verdi Rigoletto című háromfelvonásos operájával érkezik Váradra. Az előadás női főszerepét a világhírű koloratúrszoprán-énekesnő, a Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas Miklósa Erika játssza, Rigoletto szerepében Balla Sándor, a mantovai herceg szerepében pedig Horváth István látható. Az előadást Horváth József vezényli. A mantovai udvar nőket habzsoló férfitársadalmában a nemeseket szórakoztató torz bohóc senkit nem kímél vicceivel. Mégis azt reméli, hogy a maró gúny, amivel mások fájdalmát fogadja, nem üt majd vissza rá. Csak jól el kell választani a munkát és a boldog magánéletet. De amikor lánya saját vágyait követve kilép a biztonságot adó zárt falak közül, épp Rigoletto titokzatos kettős élete okozza vesztét. Verdi műve nem véletlenül népszerű: az elfogadás és káröröm, a szerelem és önfeláldozás tragédiáját shakespeare-i mélységgel és magával ragadó zeneiséggel mutatja fel. A Kolozsvári Magyar Opera vendégjátékára jegyek a színház jegypénztárában kaphatók.

Ady 100

Ady Endre halálának századik évfordulója alkalmából többállomásos ünnepségsorozatot szervez a Szigligeti Színház, amelynek kapcsán január 19-én, szombaton 19 órától mutatják be a Ki látta Adyt? című előadást Harsányi Sulyom László rendezésében. Január 27-én, vasárnap16 órától a Ki látta Adyt?, 19 órától pedig a szeptemberben színrevitt Az eltévedt lovas című emlékelőadást tűzi műsorára a Szigligeti Társulat.

Népek tengere

Január 29-én, kedden második alkalommal tűzi műsorára a Nagyvárad Táncegyüttes a Fölszállott a páva elnevezésű vetélkedő tehetségeivel közösen színre vitt Népek tengere című folklórelőadást. A produkció létrehozásában olyan elismert alkotókkal dolgoztak együtt a nagyváradi művészek, mint Árendás Péter népzenész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa, Appelshoffer János Harangozó Gyula-díjas táncművész, a Magyar Táncművészeti Egyetem művésztanára, Rémi Tünde Harangozó Gyula-díjas szólótáncos, Sánta Biró Anna, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes tánckari tagja, illetve Fundák Kristóf és Fundák Kaszai Lili táncművész-koreográfusok, a Fölszállott a páva tehetségkutató nyertes előadói. A produkcióról Sánta Gergő koreográfus-rendező így nyilatkozott: „Dallamok, amelyek összekötik a népek tengerét, megegyeznek, és mégis különböznek egymástól. Népcsoportok táncai és stílusai, melyek áramlatként meghatározzák a tenger mozgását. Ha a mélybe tekintünk, meglátjuk a cseppeket, felismerjük a kimagasló individuumok táncait, mozdulatait. Ezekből a reánk hagyott cseppekből áll össze a népek tengere”.

Változik a jegypénztár nyitvatartása

Február 1-jétől a következő órarend szerint tart nyitva a Szigligeti Színház jegypénztára: Hétfő, csütörtök: 10–15 óra között; kedd, szerda, péntek: 14–19 óra között; hétvégén és hétköznapokon előadások előtt egy órával.

2019.01.14
Galéria