Törvényesen tették ki a magyar zászlót

Három esetben tett feljelentést az RDMSZ Bihar megyei szervezete az elmúlt évben a szákháza bejáratánál kifüggesztett magyar zászló megrongálása, illetve felgyújtási kísérlete miatt, mondta el CSEKE ATTILA, a megyei szervezet elnöke. Azt is tisztázta, hogy az egyes román lapokban közöltekkel szemben van törvényes alapja a zászló kihelyezésének.

A december 29-éről 30-ra virradó éjszakán egy fiatal lány öngyújtóval próbálta felgyújtani a Sas-palotában a magyar lobogót, az esetről videofelvétel is készült, a feljelentést pedig december 31-én iktatták a rendőrségen, idézte fel a történteket Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke mai sajtótájékoztatóján. Hozzátette: mivel a passzázsban több térfigyelő kamera is működik, azok felvételei is segíthetnek rendőrségnek a tettes mielőbbi azonosításában. Mint elhangzott, rongálás és gyűlöletkeltés (mindkét cselekmény szerepel a Büntető törvénykönyvben) miatt történt feljelentés.

A megyei elnök idézte azokat a törvényeket is, amelyek a román, illetve más zászlók, illetve a kisebbségi jelképek kihelyezését szabályozzák, és azt is hozzátette a piros-fehér-zöld zászló Tokiótól New Yorkig, bárhol a világon a magyarság jelképe, ahogy a piros-sárga-kék lobogó a románságot jelképezi. Arról, hogy másutt hogyan használják a zászlókat, több fotót is bemutattak, többek között a méhkeréki (Magyarország) községházáról, ott szintén kinn van a román lobogó, de példaként említette a sólyomkővári polgármesteri hivatalt is, ahol a szlovák nemzeti lobogót függesztették ki.

Reméli – mondta Cseke –, hogy az elkövetőt mihamarabb azonosítják. Kérdésünkre azt is elmondta: Bihar megyében másutt tudomása szerint nem történt hasonló eset. Hozzátette: továbbra is az a véleményük, hogy a magyar és román közösségnek békében kell együtt élnie, és megtalálnia a közös pontokat. A megyei RMDSZ-szervezet elnöke a prefektúra részéről látott reakciót a zászló kitételének jogosságával kapcsolatban, illetve megjegyezte, hogy Ilie Bolojan váradi polgármester tanácsadójának, Zatykó Gyulának a reakcióját megmagyarázhatatlannak tartja, abban ugyanis az szerepel, hogy a zászlót provokációra használják. Tőkés László EP-képviselőnek, az Erdélyi Magyar Néppárt létrehozását felvető Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökének az irodájánál is kifügesztették a magyar zászlót, tette hozzá, ezek szerint tehát az is provokáció, hangzott el.

2019.01.08
Galéria
Cseke Attila a jogi érveket is felsorolta
Méhkerék községházán háborítatlanul megfér mindkét nemzet zászlaja
A szlovákok lakta Sólyomkőváron a szlovák zászlót is kifüggesztették a polgármesteri hivatalra