Telefon az iskolában?

Szomorú tény, hogy már olyan erősen kötődünk a telefonunkhoz, hogy szinte egy órát sem tudunk eltölteni nélküle. A diákok gyakran tanóra közben is készülékükkel foglalkoznak, ez kihat teljesítményükre, jegyeikre is. A mobiltelefonok iskolai használatáról Kiss Máriát, a nagyszalontai Arany János Elméleti Líceum aligazgatónőjét kérdeztük.

– Mennyire korlátozzák a diákok telefonhasználatát az iskolában?

– A tanintézet belső szabályzata tiltja, hogy a diákok órán telefont használjanak. Minden osztályban van egy doboz reteszekkel ellátva, óra alatt ott kell tartani a telefonokat lezárva. Szünetben ki lehet venni és esetleg használni.

– Mi a tanárok, az igazgatóság álláspontja a telefonhasználatról?

– A legjobb az lenne, ha nem is hoznának telefont az iskolába a diákok. Elég sok konfliktus forrása a telefon és annak használata. Már előfordult lopás/elvesztés, filmezés, fényképezés, és mindig nehézkes és időbe telik kideríteni az igazságot. Ezért lenne a legjobb, ha otthon maradna a telefon. Ez ellen sajnos a legtöbbször a szülők is tiltakoznak, mondván: „és ha valami baj van?” Ha baj van, természetesen az osztályfőnök/tanító vagy a szolgálatos tanár is tudja értesíteni a családot, ez a mi álláspontunk.

– Mi a helyzet a kisdiákokkal?

– A legkisebbek, az elemi osztályosok szerencsére tudtommal ritkán jönnek telefonnal iskolába, de természetesen rájuk is ugyanaz a szabály vonatkozik: órán nem lehet náluk a készülék.

– Előfordul, hogy tanóra alatt a tanár mégis telefonhasználaton kapja a diákot?

– Szerencsére nem sokszor, de megtörtént már. Ilyenkor a tanár elveszi a telefont, és leadja a titkárságon. Itt kikapcsolják, zárt borítékba teszik, és csak a szülőnek adják vissza, a legtöbbször csak a tanév végén.

2019.01.05
Galéria
Telefontartóba kerülnek a készülékek a tanórák idejére
Kulcsszavak: