Arcképek és dallamok

A budapesti székhelyű Abigail Galéria és Aukciós Ház a kezdetektől feladatának tekinti, hogy a művészet segítségével hidakat építsen, kapcsolatokat teremtsen. Ennek a nemes célnak az élharcosa a nagyszalontai születésű Hajdú Kata, az ő a jóvoltából ismét kiemelkedő jelentőségű, ezúttal fényképekből válogatott tárlatot láthattak a hajdúvárosiak.

Immár negyedjére ajándékozta meg a hajdúvárosi közönséget az Abigail Galéria tulajdonosa egy különleges gyűjteményt bemutató kiállítással. Három magyarországi fotós – Markovics Ferenc fotóművész, Rédei Ferenc fotóriporter és ifj. Szigeti Tamás – képeit tárták az érdeklődők elé; a válogatás ilyen összeállításban még sehol nem volt kiállítva.

Az október közepén az Arany palotában megnyílt tárlaton vannak zenészeket bemutató fotók, sportfotók és portrék, számos kivételes remekmű, melyeknek mély mondanivalójuk és elgondolkodtató tartalmuk van. Mielőtt a publikum közelebbről is megismerkedett volna a neves kiállítók munkásságával, Soltész Rezső énekes ajándékozta meg két dallal a jelenlévőket. A szívhez szóló indítás után a házigazdák nevében Török László polgármester mondott köszöntőt, majd Hajdú Kata galériatulajdonos osztotta meg gondolatait a résztvevőkkel, illetve a művészek egy-egy személyes történetet meséltek el valamelyik kiállított fotóval kapcsolatosan.

Az érdekes, olykor meglepő információkkal tűzdelt visszatekintés után a kiállítást hivatalosan is megnyitotta és méltatta dr. Kovács Árpád professzor, a magyar Költségvetési Tanács elnöke, majd a közönség érdeklődve vette birtokba a tárlatot, a művészek pedig készséggel válaszoltak az összes feltett kérdésre.

A tárlatnyitón elhangzott ízelítő után a Zilahy Lajos Művelődési Házban összegyűlt nagyszalontaiak bővebben is élvezhették Soltész Rezső dalait. A koncertet megelőző percekben a műsorvezető a már hagyományosnak mondható decemberi jótékonysági estre hívta fel a figyelmet. Ebben az évben december 7-én tartják majd az adománygyűjtő rendezvényt a Böjte Csaba vezetésével működő Szent Ferenc Alapítvány égisze alatt nevelkedő gyermekek javára. A rendezvény teljes bevételét természetesen ez alkalommal is a nagyszalontai gyermekotthonban élő kicsik és nagyok ellátására fordítják.

A művészeteket ötvöző október közepi kulturális nap zenés estjén ismert slágerek, örökzöld dallamok csendültek fel. Az előadó, a Corvina együttes egykori frontembere, akit a Magyar Köztársaság Elnöki Aranyérmével tüntettek ki, saját bevallása szerint ma is úgy érzi, ő és egykori kollégái valóban addig állnak majd színpadon, amíg csak élnek, hiszen a legtöbb szeretetet a közönségtől kapják. E gondolat jegyében valóban hangosan szólt az ének és a taps, a lélekmelengető zenés esten szemmel láthatóan minden jelenlévő remekül szórakozott.

 

2018.12.23
Galéria
Hajdú Kata új tárlatot hozott (Fotók: Szenkó Melinda)
Török László polgármester üdvözölte a megjelenteket
Soltész Rezső a megnyitón is közreműködött
Hangosan szólt az ének a művelődési házban