Történelmi összegzés szalontai szerző tollából

Magyarország történelme röviden címmel a nagyszalontai id. Nagy Árpád összefoglaló munkát írt. A könyv bemutatóját a hajdúvárosi RMDSZ-székházban tartották októberben, számos érdeklődő részvételével.

Darvasi Zoltán, az Arany János Emlékmúzeum igazgatója a könyvbemutató nyitányaként elszavalta Szentmihályi Szabó Péter Trianon sebei, illetve Kiss Menyhért Feltámadás című versét. Ezt követően Gali Teréz előadóművész id. Nagy Árpád kérésére szép dalcsokorral ajándékozta meg a publikumot, majd maga a szerző köszöntötte a jelenlévőket és fejezte ki köszönetét mindazoknak, akik segítették a könyv létrejöttét: az RMDSZ-nek, amiért helyet adott az írás idejére, továbbá Szabó Tünde irodafőnöknek, Rajos Gyulai Rózsikának és Horváth Péternek. „A könyv szerkesztéséért fiamnak és menyemnek, Ildikónak tartozom hálával. A korrektori munkáért pedig az időközben sajnos elhunyt szomszédomnak, Bődi Enikőnek” – hangzott el. Otohál Ottó történelemtanárnak a könyv bemutatását köszönte meg.

A szerző azt is elmondta, hogy a kötetet Budapesten nyomtatták, és csaknem hat esztendőn át dolgozott rajta. Elmondása szerint mindig is szerette a történelmet és a földrajzot, így örömmel készítette el a saját történelmi témájú írását, s az minden bizonnyal a magyar közösség hasznára lesz. Egyébként ő nem történész, hanem nyugalmazott könyvelő.

A folytatásban Otohál Ottó, az Arany János Elméleti Líceum történelemtanára ismertette a munkát vetített fényképes bemutató segítségével „Az a jó ebben a könyvben, hogy nagyon sok adatot kínál különböző személyekről, olyan adatokat, amiket így összegezve más történelemkönyvekben nem nagyon találunk meg” – fogalmazott. A bemutatót is olyan képekből és adatokból állították össze, amiket tartalmaz a könyv, így az érdeklődők egy kis ízelítőt kaphattak a kiadványból. Az előadás alatt már többen is forgatták a bemutatott könyvet, s amint látni lehetett, sokan már szinte belefeledkeztek az olvasmányba.

A kötetből nem hiányoznak a magyar királyok, Bocskai István, Nagyszalonta alapító fejedelme, a bemutató előadásban Bethlen Gábor erdélyi fejedelem életútja is szóba került, s az 1848–1849-es szabadságharcon át végül Orbán Viktorhoz, a mai Magyarország miniszterelnökéhez jutott el.

A rendezvény végén Török László polgármester a nagyszalontai alkotó közösséget s benne a szerzőt is méltatta: „Milyen szerencsések vagyunk, mert a sok kihívás ellenére számos alkotó ember van a közösségünkben, mindenki tesz a városért, és hála Istennek, ide sorolhatom Árpi bátyámat is. Hálás vagyok neki azért, hogy az elmúlt 27 esztendőben, amióta szabadabban mozgunk ebben a légtérben, munkásságával, életvitelével markánsan meghatározta a közösségünk életét, és ezért én és a város is köszönettel tartozunk Önnek mint presbiternek, mint RMDSZ-aktivistának, mint a magyar közösség olyan tagjának, aki soha nem torpant meg.”

A jó hangulatú rendezvény dedikálással és kötetlen beszélgetéssel zárult. Aki a bemutatón elmulasztotta beszerezni a könyvet, az 20 lejes áron megvásárolhatja az RMDSZ nagyszalontai szervezetének titkárságán.

 

2018.12.23
Galéria
Id. Nagy Árpád (baloldalt) munkáját Otohál Ottó mutatta be
Kulcsszavak: