Függőben a megyei büdzsé

Közigazgatási bírósági határozat értelmében mától nem érvényes Bihar megye önkormányzatának és alárendelt intézményeinek 2018-as költségvetése. A Nemzeti Liberális Párt egyik tanácsosa érte ezt el. A tanácselnök szerint a béreket már átutalták, néhány kifizetés késhet.

Kolindálók keltettek ünnepi hangulatot Bihar Megye Tanácsának december havi rendes ülésének kezdetén. A keresztény rendőrök fél-playback-kel, a Csillagocska leánykarának több szólamban előadott és a belényesi művelődési ház dobbal kísért karácsonyi dalai alig haltak el a feldíszített fenyőfával is berendezett díszteremben, Călin Gal tanácsos napirend előtti hozzászólásra emelkedett. A Nemzeti Liberális Párt megyei tanácsosa bejelentette, hogy mától érvényes bírósági határozat mondja ki a megye és alárendelt intézményei idei költségvetésének felfüggesztését.

A tanácsbeli ellenzék bojkottja miatt a 2018-as büdzsét csak áprilisban – mindössze egyetlen „átszavazó” NLP-s voksának segítségével – fogadta el az önkormányzat döntéshozó testülete, miközben a terembe behallatszott az épület előtt tüntető alkalmazottak kiabálása, sípolása. Gal ezt az áprilisi határozatot, illetve két későbbi módosítását támadta meg a közigazgatási bíróságon, és kérte érvényességének felfüggesztését is. Utóbbi megtörtént, a bíróság a tartalmi kifogásokat ezután tárgyalja majd. Carmen Soltănel jegyző is megerősítette: nincs szó arról, hogy a költségvetés törvénytelen lett volna.

A bíróság döntése ellen annak közlésétől számított 5 napon belül lehet fellebbezni, ám a felfüggesztés az alatt is érvényben marad. A megyei önkormányzat tegnap még nem kapott hivatalos értesítést a bíróságtól, tehát még nem fellebbezhetett, de mert a döntést a bíróság a honlapján nyilvánosságra hozta, az azonnal végrehajtandó. Ionel Avrigeanu NLP-s frakcióvezető erre hivatkozva közölte, hogy a napirendről egyetlen olyan határozatot sem fognak támogatni, amelynek költségvetési vonzata van. Így is tettek.

Továbbra sincs tehát Bihar megyének leltára magán- és közvagyonáról, nem kap telket a Tudományos és Műszaki Park Kft., nem is társulhat a megye a Nagyváradi Egyetemmel és a Bihari Ipari Parkok Rt.-vel a tervezett tudományos-műszaki park létrehozására, habár az állami felsőoktatási intézménnyel közös pályázattal 7 millió eurót nyertek EU-s forrásból. A megyei önkormányzat szervezési-működési szabályzatát viszont – amit ők maguk követeltek pár hónapja – nem anyagi, hanem tartalmi kifogások miatt utasították el az NLP-sek.

A Ioan Mang szocdem megyei tanácsi alelnökkel folytatott, helyenként emelt hangú és személyeskedő szópárbaj sem maradt el, sőt az ellenzékiek még ötpercnyi tanácskozási szünetet is kértek, de együttműködési hajlandóságuk ez alatt sem jött meg.

A legutóbbi tanácsülés megígérte ugyan az NLP-frakció, hogy a margittai és nagyszalontai buszállomás megépítéséhez szükséges telek átvételét megszavazzák, ha Belényes is kap ilyen létesítményt, most azonban mégis nemet mondtak ez első két határozatra, erre viszont a belényesit a szociáldemokrata–RMDSZ-es többség utasította el.

Az ellenzéki frakció ú jtiltakozási módot is kitalált: bizonyos határozatokról egyszerűen nem szavaztak. A jegyző többször is idézte a törvényt, mely szerint vagy igent, vagy nemet mondhatnak egy előterjesztésre, vagy tartózkodást, de ők semelyik gombot nem nyomták meg, ám az ellen is tiltakoztak, hogy hiányzóként tüntessék fel őket. A jelenlévő hiányzóktól kérhetik számon például a szalontaiak, hogy nem javítják meg megyei pénzből a Nagyszalonta–Tenke utat.

2018.12.18
Galéria