Jubileumi kolbászfesztivál

Szeptember derekán immár a 10. hagyományőrző kolbászfesztivált tartották a hajdúvárosban az RMDSZ nagyszalontai szervezetének égisze alatt.

A rendezvénynek az égiek is kedveztek, ugyanis kivételesen szép, napsütéses idő köszöntött a fesztiválozókra szeptember 15-én, így a jó hangulatot csak még tovább fokozták a finom falatok és a szórakoztató programok. A kolbászkészítő verseny a Zilahy Lajos Művelődési Ház nagytermében zajlott, a koncerteket és szabadidős programokat pedig a kultúrház udvarán, illetve a környező utcákban tartották.

Az idén 21 csapat jelentkezett a kolbászkészítő versenyre, név szerint a következők: az ADA bútorgyár, az Aqua Nova, az Arany János Elméleti Líceum, az árpádi Favillások, a Bihar Megyei Tanács, a Bocskai Hajdúk, a testvérváros, Csepel, a Hajdú Lovas Egyesület, a Jász Plaszt Kft., Köröstárkány, a Midesz, a Romániai Magyar Nyugdíjas Szövetség, Sarkad (két csapattal), a Sinka István Kézműves Kör, a Toldi néptáncegyüttes, Török és csapata, Újszalonta, a Városházáso(k)k, a Városi Nyugdíjas Érdekvédelmi Egyesület és a Dénesmajori betyárok.

Az elkészült finomságokat természetesen idén is zsűri bírálta el, az ítészek nemcsak a kolbász ízét pontozták, hanem a külalakját és a tálalását is. A zsűrielnöki feladatot Szabó Ödön parlamenti képviselő vállalta el, mellette Filep Ferenc lelkipásztor és Szatmári Sándor állatorvos, illetve Csisztu Zsuzsa pontozott, utóbbi Budapestről érkezett a rendezvényre, és műsorvezetői feladatokat is ellátott. A jó hangulatú, nótázásban gazdag vetélkedőn végül a legfinomabb kolbászért járó első díjat Csepel csapata vihette haza, második lett a Sinka István Kézműves Kör és a Hajdú Lovas Egyesület, a harmadik helyen pedig a Jász-Plaszt és a Toldi néptáncegyüttes osztozott.

A kolbászkészítés mellett számos koncert, táncprodukció és tombolasorsolás is gazdagította a nap programját. A kultúrház udvarán felállított színpadon és a nagyterem színpadán is kora délutántól pörgött a műsor, felléptek a Dupla Kávé és Köteles Cindy, a Toldi néptáncosai, Szallós Ildikó tanítónő kisdiákjai, a Loga-Ritmus zenekar, az Arny Dance sporttáncosai, az Infinity Dance Egyesület hip-hop táncosai. Este az egykori közkedvelt magyarországi Első Emelet énekese, Kiki lépett színpadra, és ismert slágereivel fergeteges hangulatot varázsolt a rendezvénysátorba. A szabadtéri diszkó zenéjét DJ Széplucky és DJ Dr. Mokán szolgáltatta.

A nap során volt még kutyás vetélkedő az Innocente Alapítvány jóvoltából, lehetőség nyílt hintózásra és lovaglásra a Hajdú Lovas Egyesületnek köszönhetően, és az érdeklődők megkóstolhatták a város tortáját, mégpedig a Szalonta SzeRet nevet viselő csokis-meggyes süteményt. Ez a 10. évfordulóra készült, és Borbély Lénárd, Csepel polgármestere vágta fel. Elődje, Németh Szilárd mostani államtitkár pedig átadta azt a vándorbölcsőt, amely két évvel ezelőtt került a hajdúvárosba Herczegh Anita, Áder János magyar államfő felesége jóvoltából. Az alig pár hetes Kádár Előd vehette birtokba a bölcsőt, szülei a testvéreit is elhozták az átadásra.

2018.12.04
Galéria
Kádár Előd lett a vándorbölcső új lakója
A tizedik kolbásztöltő verseny eredményhirdetése – Fotók: Szenkó Melinda
Kikivel sokan együtt énekelték a slágereket
A tombolasorsolás izgalmas perceket okozott
Több százan voltak kíváncsiak a Dupla Kávéra
Kulcsszavak: