Mobilalkalmazással könnyítik a buszozást

Jó hír lehet mindazoknak, akik autóbusszal utaznak Bihar megyében, hogy elkészült és működik a busbihor elnevezésű mobilalkalmazás. Ennek segítségével fontos információkhoz juthatunk a minket érdeklő buszjáratokról.

A mobilalkalmazást január 18-án mutatta be Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke, Vlad Gajének, az önkormányzat közszállítási igazgatósága vezetőjének, Ionel Teşannak, a buszjáratokat üzemeltető cégek képviselőjének és Sorin Indrieşnek, a rendőrség reprezentánsának társaságában.

Bihar megyében naponta mintegy 25-30 ezren ingáznak, csúcsnapokon a 35 ezret is elérheti az utasok száma; 42 közúti személyszállítással foglalkozó cég körülbelül 900 járatot üzemeltet, hangzott el. Ezekről a járatokról kaphatunk valós idejű információkat is a mobiltelefonokra letölthető busbihor elnevezésű alkalmazással. Megnézhetjük például, hogy mennyi idő múlva érkezik az autóbusz abba a megállóba, amelyben várakozunk. Kikereshetjük azt is, mely településekre milyen buszjáratokkal juthatunk el és mikor, megnézhetjük, mely társaság üzemelteti a minket érdeklő járatot stb. A jelenleg érvényes szerződés szerint 24 hónapon át kaphatnak valós idejű információkat az utasok, ám az applikáció többi funkciója működni fog ennek az időszaknak a leteltével is.

Mint elhangzott, a mintegy 152 ezer lejes projekt első lépéseként az autóbuszokat szerelték fel GPS-készülékkel, majd kifejlesztették a mobilalkalmazást. További lépésekre is szükség lenne, például buszmegállók kialakítására és intézkedésekre a kalózszállítók ellen, ugyanis ha az utasok nem az engedélyezett járatokat választják, veszélybe kerülhet a legálisan működő cégek fenntarthatósága. Egyes becslések szerint naponta mintegy ötezren utaznak a feketén, főleg személygépkocsival fuvarozókkal. Tavaly 17 autó forgalmi engedélyét vonták be hat hónapra, a pénzbírság mellett ezzel büntethetik az illegális személyszállítást.

2018.03.08
Galéria
Pásztor Sándor tanácselnök és Sorin Indrieș
A busztársaságokat képviselő Ionel Teșan és Vlad Gaje, az önkormányzat közszállítási igazgatóságának vezetője
Kulcsszavak: