Játék- és legókiállítás a Körösvidéki Múzeumban

November 22-én, csütörtökön délben játék- és legókiállítást nyitnak meg a nagyváradi Körösvidéki Múzeumban.

A csütörtökön megnyíló játékkiállítást a Bihar Megyei Tanács, a bukaresti Játékmúzeum Egyesület és a nagyváradi Plastor Rt. közösen szervezi. Több mint hatszáz darabot hoztak el Nagyváradra az egyesület 15 ezer darabos anyagából. A játékok 1900 és 1980 között készültek Romániában, Magyarországon, Japánban, Kínában, Németországban, Angliában stb.), többek között babákat, kisautókat, hintalovakat, társasjátékokat, emellett a Plastor elődjében, a Viitorul gyárban készült játékok is lesznek a kiállított tárgyak között. Levetítenek egy 25 perces filmet is a játékszerek történetéről.

A legókiállítást a megyei önkormányzat a kolozsvári Brickenburg Egyesülettel közösen szervezi. A non -profit szervezet tagjait a közös hobbi, az építőjáték köti össze, céljuk pedig a kreativitást előtérbe helyező, nem erőszakos szórakoztatás. A kiállításon 1970 és 1990 között készült készleteket láthatnak az érdeklődők, a fő témák: a város, a kozmosz, a vonat és a kalózok. Az egyesület a játékra is lehetőséget ad, legtöbb húszfős csoportokat fogadnak előjegyzés alapján. Előjegyzéseket a 0259/706–101-es telefonszámon kérhetnek hétfőtől péntekig 10 és 15 óra között.

A megnyitón a játékmúzeum alapítói, Cristian Dumitru és Mihail Dumitru, a Plastor vezérigazgatója, Ion Şereş a Brickenburg képviselője, és Sever Alicu is jelen lesz, meghívott Mircea Pricăjan, a Familia folyóirat szerkesztője, több gyermekkönyv szerzője.

Felnőtteknek 8, gyermekeknek, egyetemistáknak és nyugdíjasoknak 4 lejbe kerül egy belépő a 2019. február 10-ig látható tárlatra. A kiállítást ingyen nézhetik meg a 4 évesnél kisebb gyermekek, a gyermekotthonokban élők, a háborús veteránok, illetve a múzeumok nyugdíjas és jelenlegi dolgozói.

2018.11.20
Galéria