Decemberben adják át a Beöthy Ödön-díjakat

November 19-étől várják a jelöléseket a Beöthy Ödön-díjra, az elismerést december 14-én adják át a Bihar megyei RMDSZ-szervezet küldöttgyűlésén.

Beöthy Ödön (Nagyvárad, 1796. december 2. – Hamburg, 1854. december 7.) magyar politikus és országgyűlési követ, Bihar vármegye főispánja nevét viseli az a díj, melyet 2014-ben alapítottak Nagyváradon. Az RMDSZ Bihar megyei szervezetének célja az volt, hogy jutalmazza az önkormányzatok, illetve a polgármesterek, alpolgármesterek kiemelkedő teljesítményét, követendő ötleteit – emlékeztetett hétfőn Borsi Imre Lóránt, az érdekvédelmi szövetség társadalmi szervezésért felelős megyei ügyvezető alelnöke.

A jelöléshez szükséges nyomtatványokat hétfőn kiküldték, azokat a biharmegye@rmdsz.ro e-mail-címre lehet eljuttatni, vagy a Bihar RMDSZ Fekete Sas palotabeli székházában személyesen benyújtani. Amint azt az ügyvezető alelnök elmondta, két kategóriában osztják ki az elismerést – egy kisplasztikát, illetve egy plakettet –: előbbit azok az önkormányzatok kapják, amelyek az elmúlt 12 hónapban a legjobban teljesítettek. A Beöthy-díjat 2014-ben a Báthori Géza vezette borsi, 2015-ben a Török László vezette nagyszalontai, 2016-ban a Kelemen Zoltán vezette biharfélegyházi, 2017-ben pedig a Sorbán Levente vezette alsólugasi önkormányzat kapta meg. A plakettet 2014-ben Balazsi József, Érsemjén polgármestere vehette át a Rendezett ház, legszebb porta elnevezésű programért (ennek nyertesei három-, két- illetve egy éves adómentességet kapnak), 2015-ben Nyakó József, Érmihályfalva polgármestere a Részek viadala nevű vetélkedőért; 2016-ban Nyíri Sándor, Kiskerei polgármestere a testvértelepülésekkel közös programokért (Kiskerekinek van a legtöbb, 11 testvértelepülése Magyarországon, Szlovákiában, Szlovéniában és Ukrajnában); 2017-ben pedig Nagy Miklós, Szalárd polgármestere kapta meg az elismerést, ő a fiataloknak kiutalt építkezési telkek miatt.

2018.11.19
Galéria
Borsi Imre Lóránt részletesebben is beszélt a díjról
Kulcsszavak: