Showcase 2o18 - Fókuszban a fiatal alkotók

Fiatal rendezők által színrevitt előadásaiból tart seregszemlét november 21-25. között a nagyváradi Szigligeti Színház: az intézmény első ilyen jellegű, Showcase 2018 címet viselő eseménysorozatában a 2018/2019-es évad frissen bemutatott produkciói kapnak helyet. A Showcase 2018 célja, hogy a szakma és a nagyközönség számára is láthatóvá tegye a Szigligeti Színház azon törekvését, miszerint a legkülönbözőbb előadó-művészeti ágazatokból érkező fiatal alkotóknak biztosítson teret az alkotáshoz, így a rendezvény öt napja alatt táncszínházi előadás, Csehov-dráma, kortárs örömjáték és Shakespeare-adaptáció is látható lesz.

A seregszemle első napján, november 21-én, szerdán 19 órától láthatja a közönség a Szigligeti Stúdióban Györfi Csaba új koreográfiáját, a Nagyvárad Táncegyüttes októberben bemutatott Idegen című passiójátékát. A Jorge Luis Borges Márk evangéliuma című novellájára épülő négyszereplős kamaraelőadás a mester-tanítvány és a valóság-fikció viszonyát vizsgálja, mindeközben pedig reflektál a megváltás örökké aktuális kérdéseire.

A november 11-ei bemutatót követően, november 22-én, csütörtökön 19 órától látható második alkalommal az Apátlanul című előadás. Csehov tizennyolc évesen írott első darabjának főhősét, Platonovot gyakran hasonlították Hamlethez és Don Juanhoz is. „Maga a szerző is páhuzamot von saját szereplője és a két figura között. Van néhány lényeges különbség: nem királyi udvarban vagyunk, hanem egy sivár kisvárosban. Nem intrika, hanem kétségbeesés hatja át ezeket az embereket. Nem egy herceget látunk vagy egy nagyszabású provokátort, hanem egy falusi tanítót. Csehov főhőse, Platonov közülünk való, családos ember, felesége van és egy fia, mégsem apa. Talán férfi, talán filozófus, talán ember” – nyilatkozta korábban a nagyszalontai származású rendező, Botos Bálint.

November 23-án, pénteken 19 órától Marie Jones kétszereplős drámáját, a Kövek a zsebbent tűzi műsorára a Szigligeti Színház. A stúdióelőadás Kardos M. Róbertnek és ifj. Kovács Leventének, a Szigligeti Társulat két emblematikus tagjának örömjátéka, a produkció rendezője Balogh Attila. A Kövek a zsebben Charlie és Jake, két ágrólszakadt ír statiszta története. A helyszín egy hollywoodi filmstáb által megszállt ír falucska a ’90-es évek elején. Sajnos a forgatás egyáltalán nem zökkenőmentes, és természetesen a filmgyártó gépezet sebeket is hagy a helyi közösségen, ami miatt a történet egy adott ponton tragikussá is fajul. A találkozás azonban mégis reményteljesen végződik, hiszen a botrányba fulladó temetés után a két viharvert clown-figura agyából kipattan egy forgatókönyv ötlete, a Kövek a zsebben.

November 24-én, szombaton 11 órától tartja szakmai közönségnek szánt házi bemutatóját a Lilliput Társulat: Szekernyés László zenés mesejátékát, a Trón alatt a királyt Hajdu Géza, a Szigligeti Társulat örökös tagja rendezi olyan fiatal alkotókkal karöltve, mint Györfi Csaba koreográfus, Bakk-Dávid László zeneszerző, Rákay Tamás díszlettervező, illetve Cristina Breteanu jelmeztervező.

November 24-én, szombaton és november 25-én, vasárnap 17 órától ismét műsorára tűzi a Szigligeti Színház Shakespeare Szentivánéji álom című drámáját. Shakespeare egyik legismertebb és legtöbbet játszott komédiájában természetfeletti lények, ifjú szerelmesek és jóravaló mesteremberek útjai kereszteződnek, és történetükkel a szerelem, a szépség, illetve nem utolsósorban a színház szeszélyes, örökké változó és örökké változatlan természetéről mesélnek immár több mint ötszáz éve. Az előadást a budapesti Színház– és Filmművészeti Egyetem ígéretes tehetsége, az ötödéves színházrendező szakos hallgató, Tarnóczi Jakab állítja színpadra, aki a 2018-as évben többek között a Magyar Állami Operaházban dolgozott, a 2018/2019-es évadban pedig a budapesti  Katona József Színházban rendez majd.

A Showcase keretében tartandó előadásokra jegyek már kaphatók a Szigligeti Színház jegypénztárában (nyitva hétfőtől péntekig 14-19 óra között, illetve egy órával az előadások előtt), valamint online a www.biletmaster.ro oldalon.

2018.11.13
Galéria