Kulturális stratégia készül, felújítják a pénzügyi palotát

Fontos bekapcsolni Nagyváradot és Bihar megyét is a kulturális vérkeringésbe, hiszen olyan városok alkotta háromszög közepén helyezkednek el, amelyek Európa kulturális fővárosai lesznek, illetve pályáztak erre a címre, mondta kedden Pásztor Sándor megyei tanácselnök.

Temesvár 2021-ben lesz Európa kulturális fővárosa, Debrecen a 2023-as címért pályázott, és vélhetően elnyeri azt, illetve Nagybánya szintén pályázott a 2021-es címre. A három megyeszékhely között pedig ott van Bihar megye és Nagyvárad, így kézenfekvő, hogy a kulturális területre vonatkozó távlati terveikre szükség van. Mivel a megyei fejlesztési stratégiában is kevés szó esik erről témáról, váradi stratégiát sem találtak 2013 óta, a megyei önkormányzat vezetősége fontosnak tartja elkészíteni Bihar megye kulturális stratégiáját – számolt be az első lépésekről Pásztor Sándor megyei tanácselnök keddi sajtótájékoztatóján.

A stratégiáról a helyi önkormányzatokkal és a civil szervezetekkel is egyeztet az a bizottság, melynek tagja Mircea Jacan, a Hagyományos Kultúra Megőrzéséért és Népszerűsítésért Felelős Központ vezetője, Aurel Chiriac, a Körösvidéki Múzeum igazgatója, Meleg Vilmos színművész, a Nagyváradi Állami Filharmónia vezetője, Lucian Silaghi, a Bihar Megyei Kulturális Igazgatóság vezetője és Péter I. Zoltán helytörténész. Jövőre már pénzt is különítenek el a legalább tízéves stratégia kidolgozására, s az elkészítésére közbeszerzést hirdetnek majd.

Két fontos nagyváradi épület, a hajdani pénzügyi palota (a Fő utca 35. szám alatt, a volt járóbeteg-rendelő intézet) és az egykori Zöldfa Fogadó (Zöldfa, ma V. Alecsandri u.) felújítására is pályázott a megyei önkormányzat a kulturális minisztériumnál, mivel ezt lehetővé teszi a 2018/76. számú sürgősségi kormányrendelet. A pénzügyi palotából adminisztratív-kulturális központ lesz: az első és második szintjén a megyei tanács és a kormánybiztosi hivatal irodái kaphatnak helyet, harmadik szintjén pedig Bihar megye múzeumát alakítják ki. A projekt értéke áfával 21,6 millió lej, és kezdeményezték az épület műemlékké nyilvánítását is, mondta a tanácselnök. Felújítják a bábszínháznak otthont adó egykori Zöldfa Fogadót is, ennek a projektnek az értéke áfával együtt 10,3 millió lej. Mindkét pályázatot időben benyújtották, amint híreik lesznek az elbírálás eredményéről, nyilvánosságra hozzák azt, nyilatkozta Pásztor Sándor.

2018.11.06
Galéria
Pásztor Sándor tanácselnök vázolta a megyei kulturális stratégia kidolgozásának menetét
A pénzügyi palotát évek óta védőháló borítja
A tulajdonjogért folyó pereskedés hosszú évei alatt tovább romlott az egészségügyi intézményként is elhanyagolt épület állaga