Sok szabálytalanságot találtak a gyermekvédelemnél

A Bihar Megyei Gyermekvédelmi és Szociális Főigazgatóság működésében sok szabálytalanságot találtak, ezek közül néhányról ma számolt be PÁSZTOR SÁNDOR, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

Amint az intézményért felelős Bihar megyei önkormányzat elnöke, Pásztor Sándor hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, a médiaérdeklődést látva döntött úgy, hogy a feltárt szabálytalanságok közül néhányat nyilvánosságra hoz. Ilyen volt például, hogy a főigazgatóság vezetője, Călin Lucian Puia (őt tanácsi határozattal más tisztségbe helyezték át augusztus végén, azóta betegszabadságon van) saját maga részére írt alá egy 9200 lej értékű, egyetem utáni képzésen való részvételi jóváhagyást. Szintén problematikus, hogy miután 2016 végén támogatást kért a megyei tanácstól arra hivatkozva, hogy nincs pénz az intézmény működtetésére, december 6-án Puia egy 313,8 és egy 514,6 ezer lejes szerződést kötött térfigyelő kamerák felszerelésére és karbantartására.

Találtak olyan céget is, amelyet 2013 novemberében hoztak létre, és még abban az évben 139 ezer, egy évre rá 396 ezer, 2015-ben 590 ezer lej értékű szerződést kötött vele a gyermekvédelmi főigazgatóság, majd az összeg 2016-ban 1,1 millió lejre ugrott, 2017-ben 400 ezer lejre csökkent, viszont 2016-tól kezdve 36 szerződést kötöttek az illető vállalkozással különféle munkálatok elvégzésére.

A remetei szociális intézménynél is súlyos visszaélésekre derült fény, abban az ügyben már átadták az iratokat a nyomozó hatóságnak, mondta a tanácselnök. Hozzátette: lennének kérdései az igazgatóhoz, aki annak ellenére, hogy betegszabadságon van, vadászatokon vesz részt. A vadászoknak ugyanis aláírásukkal kell igazolniuk, hogy jelen voltak egy-egy vadászaton, a volt igazgató pedig megtette ezt…

2018.11.06
Galéria
Călin Lucian Puia szeptember elején kelt, a sajtónak eljuttatott közleményében visszaélésnek minősítette az ellene folyó fegyelmi eljárást és az egyéb – köztük adóhatósági – vizsgálatokat (Archív felvétel)