Dzsessz és funk a Moszkva Kávézóban

A lettországi Very Cool People és az Erdélyben már sokak által ismert FUNKorporation közös erdélyi turnéra indul, amelynek keretében november 10-én, szombaton 19 órától a nagyváradi Moszkva Kávézóban koncerteznek. A belépőjegy 15 lej elővételben, 20 lej a koncert napján.

Mindkét együttes fő stílusvonala a funk, ezt színezik dzsessz-, reggae- és rockelemekkel, mindmellett fellelhetjük muzsikájukban  a jellegzetes folk-, klezmer- és balkáni muzsika  jellegzetességeit is. Játékos zenéjüket kiemelkedő vokállal teszik izgalmasabbá.

A Very Cool People egy dzsessz-funk együttes Rigából, Lettország fővárosából. Dzsessz-funk alapú zenéjükben számos elemet használnak a surf, rock, klezmer és hip-hop stílusokból is, eredményként pedig egy energetikus és modern, lendületes és könnyen hallgatható muzsikát kapunk.. Kortárs eszközök segítségével próbálják visszalopni a dzsesszt és a funkot a táncparkettre, hogy mindenki számára elérhetővé tegyék ezt a stílust. Az együttes tagjai így jellemezték élő fellépéseiket: „Mikor közönség előtt zenélünk, akkor  mintha kirúgnánk a ház oldalát, és feltöljük a közönséget az önfeledt tánchoz szükséges energiával”. Eddig négy albumot adtak ki, melyek kiváló visszajelzéseket kaptak mind a zenekritikusoktól, mind a nagyközönségtől.

A FUNKorporation együttes 2011-ben alakult, és azóta több mint 250-szer koncertezett; különféle kávézókban, valamint nagyobb fesztiválokon is fellépnek. 2012 májusában megnyerték az erdélyi Médiabefutó tehetségkutató verseny ének-zene kategória fődíját, az év augusztusában nagysikerű koncertet adtak a Félsziget Fesztiválon, míg novemberben a TIMAF (Transilvania International Art and Music Festival) fődíjasai lehettek. 2013 áprilisában jelölték az együttest a Transilvania Music Awards  Zenei Díj Tavalyi Legjobb Élő Koncert kategóriájában. Élőzenét játszó zenekarként több itthoni és külföldi együttessel léptek már fel, mint például: Şuie Paparude, Compact, Byron és Moonlight Breakfast, illetve a magyarországi Heaven Street Seven, PASO és Kistehén Tánczenekar. Jelen voltak többek köztt a Jazz in the Parkon, a Vibe Fesztiválon, a Double Rise Fesztiválon, a TIFF-en, a Kolozsvári Magyar Napokon, a besztercei Basm Fesztiválon és a magyarországi Művészetek Völgyében is.

Az együttes titka: funky groove-ok, merész basszus, igazán különleges vokál, finoman fűszerezett népzenei elemek, erős fúvósok, mindez egy kis dzsesszel, skával,  reggae-vel megbolondítva. Downtown című daluk a kolozsvári Paprika Rádió Top 40-es listáján négy hónapig az első helyen szerepelt. Az együttes második díjat nyert a 2015-ös kolozsvári Jazz in the Park versenyen, illetve a szatmári Utcazene Fesztivál harmadik díját vihette haza.

2018.11.05
Galéria
Very Cool People
FUNKorporation