Szentivánéji álom - premier a Szigligeti Társulatnál

Október 19-én, pénteken 19 órától mutatja be William Shakespeare Szentivánéji álom című tündérjátékát a nagyváradi Szigligeti Társulat. Az „avoni hattyú” egyik legismertebb komédiáját Tarnóczi Jakab, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős színházrendező szakos hallgatója viszi színre fiatal tervezőcsapatával együtt.

A közismert mű szentivánéjjel, a nyári napfordulón játszódik Athénban és egy közeli erdőben: a cselekmény szerint tündérek, a királyi pár, polgári ifjú szerelmesek és athéni kézművesek keverednek össze egy bolondos éjszaka játékos bonyodalmaiban.

Az előadásról Tarnóczi Jakab elmondta: „Nagyon láttam a társulatot benne, nagyon élvezetes volt szerepet osztani. Nekem az a mániám, hogy ne vonjunk össze szerepeket, mint ahogyan azt sokan teszik a Szentivánéji álomban, így végül 17 színész benne van, ami elég nagy csapatnak számít. Ezt nagyon jó találkozásnak éreztem”. A szöveggel kapcsolatban a rendező hozzátette: „Az előadásban Nádasdy Ádám fordítását használtuk, mert meglátásomban egyrészt a legpontosabb, leginkább hű az eredeti shakespeare-i szándékhoz. Másrészt ez áll a legközelebb a beszélt nyelvhez, és ezt azért tartottam elengedhetetlennek, mert például a mesterembereknél improvizációval dolgozunk, belekerülnek tehát saját szövegek, illetve egy-két helyen mi is módosítottunk, és ez akkor tud organikusan működni, hogyha az alapszövegünk, az alapvető fordításunk is már közel áll a ma beszélt nyelvhez. Úgy vélem, nagyon izgalmas szövegkönyv jött létre, amelyben néhány helyen felborítottuk a jelenetek sorrendjét, kikerült belőle egy-két jelenet, amely akár dal formájában jelenik majd meg, és van benne jócskán vendégszöveg is”.

A produkció zeneiségét egyrészt Henry Purcell A tündérkirálynő című operája, másrészt az előadásban Heléna szerepét játszó Trabalka Cecília slágerátdolgozásai határozzák meg. A Szentivánéji álom különlegessége, hogy a mesteremberek játékában Pyramus és Thisbe zenei blokkját Selmeczi György szerezte, ezt a különálló zenei részt a barokk zenei hagyomány inspirálta.

Az október 19-ei bemutatóra jegyek még kaphatók a színház jegypénztárában (nyitva hétfőtől péntekig 14-19 óra között, illetve egy órával az előadások előtt), valamint online, a www.biletmaster.ro oldalon. A premiert követően az előadás a Székelyduvarhelyen megszervezett Interetnikai Színházi Fesztiválon kerül bemutatásra, ezt követően október folyamán még kétszer láthatja a produkciót a nagyváradi közönség: október 30-án és 31-én az ifjúsági bérlettel rendelkezők tekinthetik meg a Shakespeare-komédiát.

 

William Shakespeare: Szentivánéji álom – tünderjáték

Játsszák: Sebestyén Hunor, ifj. Kovács Levente, Tőtős Ádám, Kiss Tamás, Pitz Melinda, Román Eszter, Trabalka Cecília, Tasnádi Sáhy Noémi, Tóth Tünde, Fábián Enikő, Dobos Imre, Dimény Levente, Hunyadi István, Szotyori József, Kocsis Gyula, Csatlós Lóránt, Gajai Ágnes

Rendező: Tarnóczi Jakab

Dramaturg: Kukk Zsófia

Magyar nyelvre fordította: Nádasdy Ádám

Díszlettervező: Dabóczi Noémi

Jelmeztervező: Giliga Ilka

Zenei vezető: Trabalka Cecília

Zenei munkatárs: Brugós Anikó

A Pyramus és Thisbe operabetét zeneszerzője: Selmeczi György

Ügyelő: Joó Emília

Súgó: Țentea Katalin

Román nyelven feliratozott előadás. Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.

 

 

2018.10.18
Galéria