Fénnyel írott portrék Arany városában

Három neves magyarországi fotográfus képeit mutatják be október 18-án, csütörtökön 17 órakor Nagyszalontán az Arany Palota nagygalériájában. A rendezvényen közreműködik Soltész Rezső énekes, ő később a művelődési házban koncertet is ad. A rendezvényekre a belépés ingyenes.

A budapesti székhelyű Abigail Galéria és Aukciós Ház a kezdetektől feladatának tekinti, hogy a művészet segítségével hidakat építsen, kapcsolatokat teremtsen. A magyar művészeket a nemzetközi életbe igyekszik bekapcsolni csoportos kiállítások szervezésével különböző európai nagyvárosokban. A határon túli magyarlakta területekre pedig anyaországi és magyar származású, a nemzetközi színtéren befutott művészek kiállításait viszi el időről időre. Október 18-án, csütörtök délután 5-kor a nagyszalontai Arany Palotában nyílik meg az Abigail Galéria új kiállítása három neves magyar fotóművésznek a kulturális élet ismert személyiségit ábrázoló portréiból.

Ifj. Szigeti Tamás (1956) a Magyar Fotóriporterek Társaságának alapító tagja és korábbi elnöke, számos magyarországi sajtófotódíj nyertese. Da capo címmel amolyan akkor és most sorozatot készített tehetséges és karizmatikus zenészekről. Lefotózta őket pályájuk kezdetén, 30 évvel ezelőtt, majd néhány éve újra, amint már elismert és befutott muzsikusokként egykori fotójuk kinagyított példányát maguk előtt tartják. Lomolyzenei előadók, dzsesszzenészek és könnyűzenei előadók álltak a lencséje elé. Szigeti Tamás a régi fotókat 1978 és 1986 között készítette a Magyar Rádió havi zenei programfüzete, a Zenei híradó számára. „A képek általában a próbákon készültek, aztán bónuszként beültem a koncertre is; óriási élményt jelentettek. Más, kifejezett zenei kötődésem nincs, leszámítva azt, hogy különböző hangszereket halmozok föl a lakásban, és nagyon szeretném tudni valamelyiket megszólaltatni” – meséli a képek keletkezéséről a fotográfus. Az új képei 2012–2015 között készültek.

Markovics Ferenc (1936) Balázs Béla-díjas fotóművész, fotóriporter, érdemes és kiváló művész. Több mint 20 évig a MAFILM standfotósaként dolgozott, 52 játékfilm, nemzetközi és televíziós produkció munkatársaként bizalmas és közeli kapcsolatba került a legmegközelíthetetlenebb színészegyéniségekkel, rendezőkkel is. Megszűnéséig a Film Színház Muzsika művészeti és képszerkesztője volt, majd a Reform és a 168 óra című lapok munkatársaként dolgozott. Nyugodtságáról, kiegyensúlyozottságáról és kedvességéről ismert. A szakmában emberi oldalát is nagyon kedvelik, gyakran hívják meg zsűrizni, mert úgy tudja véleményezni a munkákat, hogy szakmailag pontos, de nem sértő. Munkássága sokirányú, portréi, tájképei, szarkasztikus zsánerfotói egyaránt jók. Nagyszalontán világhírű dzsesszmuzsikusokat megörökítő képeit mutatják be: Louis Armstrong (1965), Ella Fitzgerald (1978), Oscar Peterson (1971), Count Basie (1970), Duke Ellington (1971), Chick Corea (1983), Dave Brubeck (1983), Miles Davis (1989), Dizzy Gillespie ( 1971), Ray Brown (1989), John Patitucci (2003).

Rédei Ferenc (1944) Balogh Rudolf-díjas, Aranytollal kitüntetett, Pulitzer-életműdíjas fotóriporter sportolókról készített fotói teszik teljessé a hajdúvárosban bemutatandó anyagát. Rédei maga is versenyszerűen sportolt, 1964–68 között a magyar úszóválogatott tagja volt. Előtte vasesztergályosnak tanult Csepelen. Egy ajándékba kapott Rolleiflex géppel kezdett fényképezni. Fotóriporterek tucatjai tekintik őt máig mesterüknek. Képei a legnagyobb példányszámú napilapokban jelentek meg, vezette a Népszabadság és a Népszava fotórovatait, amelyek az általa fémjelzett időszakban valódi szakmai közösségek voltak. Képei dokumentálják az elmúlt évtizedek Magyarországát, nyugdíjas éveiben archívumot rendszerez. Ritkán szerepel a nyilvánosság előtt, a képei beszélnek helyette, nem vállal tisztségeket, csak teszi a dolgát. „Iparos voltam világ életemben – vallotta –, hiszen mindig napilapnál dolgoztam, rohantam, és csak a pillanatok megörökítésére koncentráltam. Persze ez nem egyfajta megélhetési kényszerből alakult így, hanem a habitusomból, abból, amit elsősorban a sportnak köszönhettem. Így az előre átgondolt, komponált képek helyett maradtak számomra a villanások. Ezekből merítettem, remélve, hogy a külső szemlélők is megtalálják bennük a nem várt helyzetek csodáját, és talán továbbgondolják a történetet.”

A tárlatnyitón fellép Soltész Rezső táncdalénekes, majd 19 órától a Zilahy Lajos Művelődési Házban a kiváló énekes önálló koncertjével folytatódik az este. Az eseményre a belépés ingyenes.

2018.10.15
Galéria
Markovics Ferenc az Armstrong-portréval
A rendezvény plakátja
Soltész Rezsőről is készült "akkor és most" fotó
Rédei Ferenc a pillanatot örökítette meg
Ifj. Szigeti Tamás