Hiányos, de sikeres megyei ülés volt

A Bihar Megyei Tanács pénteki rendkívüli ülésén több olyan határozattervezetet is elfogadtak, melyek a keddi rendes ülésen megbuktak.

A napirendi pontok közül csal a kétharmados többséget igénylők nem mentek át, ezekhez 24 igen szavazatra lett volna szükség, a liberális frakció jelen lévő négy tagja viszont szokás szerint nemmel voksolt. Bár következetesen a határozatok ellen szavaztak, az egyszerű többséget igénylők megkapták a megyét vezető koalíció 18 tanácsosának támogatását, így azokat elfogadták.

Ideiglenes vezetője lett a Gyermekvédelmi és Szociális Főigazgatóságnak Camelia Gaciu személyében. Călin Puiát, az igazgatóság előző vezetőjét átirányították a lakosság-nyilvántartó hivatalhoz ugyancsak vezető tisztségbe. Itt betegszabadsága letelte után kell megjelennie, a volt igazgató ugyanis – aki ellen több vizsgálat is folyik – a tanács előző, róla szóló áthelyezési határozatának meghozatalának napján betegszabadságra ment, így az a határozat nem járt következményekkel.

Megszavazták az uniós pályázatokhoz kötődő módosításokat is, ezek nyomán mintegy 32 millió lej marad Bihar megyében. A megye sürgősségi alapjából pénzt kaphatnak a sertéspestissel kapcsolatos kiadásaik pótlására Székelyhíd, Vedresábrány, Érbogyoszló, Kiskereki és Szalacs önkormányzatai.

Módosították a megye költségvetését is, megérkezett az a 8,9 millió lej, melyet a gyermekvédelmi igazgatóságra fordíthatnak, ezzel és a jövedelemadó és áfa visszaosztásából származó összegekkel összesen 16,89 millió lej érkezett a megyébe. A pénzből többek között 6,5 millió lejt különítettek el a tej-kifli program költségeire, és 850 ezer lejt kap a diófási egészségügyi központ.

2018.10.01
Galéria
Az ellenzéki frakcióból csak négyen voltak jelen a rendkvüli ülésen