A csillagos égbolt titkai

A nagyszalontai Szentivánéji Fesztivál alkalmával egy igazán érdekes könyv látott napvilágot. A Csillagok – Asztrofizika mindenkinek címet viselő kötet szerzője CSUKÁS MÁTYÁS; ez az első igazán jelentős munkája a témában.

Már a cím alapján is kiderül, bizony ezt a könyvet nem csak azoknak ajánlják, akik értenek a csillagászathoz és az asztrofizikához, hanem bárkinek, akit érdekel a téma. A nagyszalontai szerző, a gépészmérnöki és számítástechnikusi végzettségű amatőr csillagász, Csukás Mátyás olyan stílusban írta meg a kötetet, hogy tényleg mindenki megértse, és örömét lelje benne.

Mióta foglalkozik csillagászattal? Honnan ered az érdeklődése?

– Amióta az eszemet tudom, nézem a csillagos eget. Észleléseket 1984 óta végzek folyamatosan. Elsősorban a változócsillagokat és az üstökösöket figyelem.

Milyen csillagászati programokon szokott részt venni? Szervez is ilyen eseményt?

– Volt olyan nagyszalontai csillagászkör, amit én hoztam létre a ’90-es évek közepén, de lassan elhalt. Jelenleg az Arany János Elméleti Líceum keretében működő Kulin György Csillagászkör szakmai vezetése a feladatom, és rendszeresen tartok csillagmegfigyeléseket az érdeklődőknek. Alapító és boldogan tevékenykedő tagja vagyok az Erdélyi Magyar Csillagászati Egyesületnek is.

Milyen indíttatásból írta meg a most bemutatott kötetet?

– Elsődleges célom az volt, hogy olyan könyvet adjak az olvasók kezébe, ami érthető módon mutatja be a csillagokkal kapcsolatos jelenlegi ismereteinket. Én ugyanis annak idején nagyon sokat fáradoztam, amikor ilyen írásokat kerestem. Ez buzdított arra, hogy megírjam ezt a könyvet.

Miért éppen a csillagokról írt?

– Engem elsősorban a csillagok érdekelnek, nem pedig a Naprendszer égitestei, és mert több éve nem jelent meg ilyen témájú könyv magyar nyelven.

Mennyi időbe telt a könyv megírása?

– Az érdemi munkához 2016 decemberében fogtam hozzá, de akkor már az első öt fejezet létezett vázlat szintjén. A közreadott tudásanyagot gyakorlatilag egész életem során halmoztam fel. Ezt szándékoztam megosztani mindenkivel, aki erre kíváncsi.

Román, esetleg más idegen nyelven tervezi a kötet megjelentetését?

– Nem tervezem lefordítani semmilyen más nyelvre, de ha van rá igény és akad vállalkozó a munkára, ám legyen.

Önnek mennyire fontosak az olvasói visszajelzések?

– Mindenképpen szeretném tudni, hogy mennyire érthető a mű, mennyire nyerte el a könyv az olvasóközönség tetszését. Várom a visszajelzéseket a közösségi oldalamon, csak őszintén!

Kiknek ajánlja az új kötetét?

– Mindenkinek, akit érdekel a csillagok világa. Mindazonáltal azt hiszem, szükséges bizonyos iskolai végzettség, életkor (14–18 év) ahhoz, hogy pontosan megértsék az emberek.

Hol lehet megvásárolni a könyvet?

– Nálam vagy a nagyszalontai Magyar Házban, a titkárságon.

Gondolkozik esetleg újabb köteten?

– Ha a Csillagok – Asztrofizika mindenkinek című munkámnak sikere lesz, akkor mindenképpen.

 

2018.09.21
Galéria
Csukás Mátyás gyermekkori szenvedélye a csillagos égbolt
Az új ismeretterjesztő kötet