Úttörő volt Bihar, mára országos jelentőségű terv lett a Via Carpatia

PÁSZTOR SÁNDOR, Bihar Megye Tanácsának elnöke, IOAN MIHAIU prefektus és EMILIAN PAVEL európai parlamenti képviselő volt annak a delegációnak a tagja, amelyik képviselte Bihar megyét a szeptember 17–18-án Bukarestben megtartott Három Tenger Kezdeményezés szakmai fórumán.

A Via Carpatia projektet – felismerve ennek fontosságát és az ebben rejlő lehetőségeket – Romániában a Bihar megyei önkormányzat karolta fel. Ez a projekt fogalmazza meg, hogy szükség van egy észak–dél irányú közlekedési folyosóra, amely összeköti a Balti-, az Égei- és a Fekete-tengert; mintegy 3,3 ezer kilométer hosszú, és nyolc országon halad majd át, köztük Románián is. A projekt érdekében a Bihar megyei önkormányzat még márciusban konferenciát szervezett Nagyváradon, ahol ígéret érkezett arra, hogy az ügy tovább megy kormányzati szinten is.

A mostani bukaresti találkozónak az volt a fő célja, hogy előremozdítsák a Via Carpatia projektet. A Bihar megyeiek tárgyaltak a román kormány és a kezdeményezésben részt vevő országok képviselőivel, és kifejezték közös álláspontjukat, miszerint egyhangúlag támogatják az észak–dél irányú közúti közlekedési folyosó megépítését. Ugyanakkor – miközben minden döntéshozó amellett foglalt állást, hogy az autópálya-hálózatnak mihamarabb meg kell épülnie – Románia kormányzati szinten hivatalosan is a Via Carpatia projekt részesévé vált, ami különösen fontos Bihar megye számára, hiszen a közlekedési folyosó Nagyváradnál lépne be az országba, és dél felé, Arad irányába folytatódna.

A kormány véleményezésre előterjesztette az Elnöki Hivatalnak a Via Carpatia projektet, amit a bukaresti találkozón valamennyi döntéshozó testület fenntartott, ezzel országos jelentőségű fejlesztési tervvé nyilvánították. A következő lépésben az infrastrukturális beruházás finanszírozásának a módját kell megtalálni.

„Úttörői voltunk ennek a projektnek, amikor márciusban összehívtuk a partiumi megyeelnököket és a prefektusokat, valamint Lengyelország, Magyarország és Szlovákia képviselőit. Ezzel a közös fellépéssel, amit sikerült felmutatnunk, Várad megadta a kezdő lendületet ehhez a projekthez” – összegzett Pásztor Sándor, Bihar Megye Tanácsának RMDSZ-es elnöke.

2018.09.19
Galéria
A Bihar megyei delegáció a bukaresti nemzetközi gazdasági fórumon