Nyilvános a Számvevőszék jelentése

A nagyváradi önkormányzati képviselő-testület júniusi ülésén tájékoztatták a tanácstagokat a Számvevőszék 2016-os jelentéséről. Ezúttal is számos szabálytalanságra derült fény.

A jelentés szerint a vizsgált évben a megyeszékhelynél 413 ezer lej értékű kárt találtak, ez az évi helyi költségvetés 0,03 százaléka. Az önkormányzatnak 646 ezer lejnyi pluszjövedelme volt, emellett 6,76 millió lejnyi könyvelési hibát találtak.

A Közterület-kezelő Zrt.-nek 1,15 millió lej többletjövedelme volt, 73 ezer lej a károk értéke, és 24,7 millió lejnyi könyvelési hibát fedeztek fel az önkormányzatnak alárendelt vállalat gazdálkodásában. A Termoficare Zrt. 659 ezer lejes többletjövedelemmel bírt, és 15 ezer lejnyi kárt fedeztek fel nála, míg a Bihar Megyei Sürgősségi Klinikánál 32 ezer lejnyi kihágást találtak. Utóbbiból nyolcezer lejnyi kárt – ezt már megtérítették az érintettek – a Számvevőszék szerint az okozott, hogy tévedésből kaptak veszélyességi pótlékot a sugárzó anyaggal dolgozók, illetve a nőgyógyászati osztályon nem írták be a nyilvántartásba a műtétek elkezdésének és befejezésének időpontját. A nagyobb, 24 ezer lejes kár is megtérült még a számvevőszéki ellenőrzés idején, ezt egy tűzcsapok felszerelésére megkötött szerződés okozta.

A közterület-kezelőnél a legnagyobb tétel 24,44 millió lej; a számvevőszéki jelentés megfogalmazása kissé homályos, e szerint olyan befektetésekre kapott önkormányzati támogatást, amelyeknek nem volt közük a koncesszionált szolgáltatások megszervezéséhez és működtetéséhez. Ezt oly módon oldották meg, hogy változtattak a társaság alapító okiratán, belefoglalva az újabb tevékenységeket. További 801 ezer lejt a Nymphaea Élményfürdőnek koncesszióba adott javak után kellett kifizetni az önkormányzatnak, 293 ezer lejnyi adót pedig az élményfürdő telke és épületei miatt kellett befizetni. 303 ezer lej – például bérleti díjakból befolyt pénz – nem megfelelő módon szerepelt a könyvelésben, erre kidolgozták a megfelelő eljárást.

Az önkormányzatnál elsősorban azt kifogásolta a Számvevőszék, hogy nem pontosították a váradi parkolók felújítás utáni értékét, itt 4,2 millió lejnyi értékű a kihágás; már dolgoznak a megoldáson a jelentés szerint. Szintén nagyobb tétel az a 2,4 millió lej, amely abból keletkezett, hogy az önkormányzat nem megfelelő értékű jótállást kért egyes munkálatok végrehajtóitól. Ez szintén megoldódott, és kidolgozták a megfelelő eljárást azért, hogy a jövőben elkerüljék a hasonló eseteket.

Az önkormányzat kezelésébe tartozó óvodáknál és iskoláknál is találtak szabálytalanságokat, a tanintézeteknél például kifizették ugyan az önkormányzattól kapott pénzből a betegszabadságokat, de a megfelelő összegeket nem igényelték vissza a törvényes határidőn belül az egészségbiztosító pénztártól. Ezeket az összegeket időközben visszakapták.

A Termoficare Zrt.-nek 607 ezer lejt kellett utólag kifizetnie, mert rosszul számoltak ki a kezelésbe vett javak tulajdonosának járó kifizetéseket, 52 ezer lejnyi büntetőkamatot pedig azért kellett fizetnie a cégnek, mert az osztalékokat nem a törvényes határidőn belül folyósította. Ezt márciusban törlesztették. További 15 ezer lejt azért kellett visszaadnia a távfűtési vállalatnak a múlt év végén, mert bizonyos javításokat olyan iratok alapján fizetett ki, amelyek nem tükrözik a valóságot.

 

2018.09.15
Galéria
A júniusi helyi tanácsülésre hozták nyilvánosságra a város tavalyelőtti gazdálkodásáról szóló jelentést
Kulcsszavak: