Támadnak a vérszívók

Ahogyan minden évben, idén is nagy feladatot jelent sokak számára a szúnyog- és a kullancscsípések megelőzése, kezelése. Sajnos sokan nincsenek tisztában a csípések következményeivel: több súlyos betegséget is terjeszthetnek ezek a vérszívók. Megkértük Tamás-Arany Hajnalka gyógyszerészt, hogy ossza meg olvasóinkkal a legfontosabb tudnivalókat.

Melyek azok a praktikák, amelyekkel megelőzhetjük a szúnyogcsípést?

– A különböző szúnyogfajok betegségeket terjesztenek, a legtöbb ilyen fertőzés ellen nincs védőoltás, de van néhány módszer, amelyek segítségével minimálisra csökkenthetjük a szúnyogcsípés veszélyét. A szúnyogok nem szeretik a citrusok illatát. Használhatunk spray, krém vagy törlőkendő formában is szúnyogriasztó termékeket. Léteznek szúnyogűző gyertyák, mécsesek, füstölők. Lehet karra vagy bokára tenni szúnyogriasztó karszalagot.

Mit tegyünk, ha már megcsípett egy szúnyog?

– Az érintett területet mossuk le, és ha lehetőség van rá, a biztonság kedvéért fertőtlenítsük is. Ezután kenjük be a csípést valamilyen viszketést enyhítő szerrel. Például mentolos és kámforos oldatokkal, rázókeverékkel, nehogy elvakarjuk, hiszen ez növeli a fertőzés kockázatát. Érzékenyeknél allergiás reakcióként véraláfutás, illetve folyadékkal teli hólyagok is képződhetnek a bőrön, ilyen esetben hatékonyak a hidrokortizon és antihisztamin tartalmú termékek. Aki tudja magáról, hogy allergiás a csípésre, vegyen be antihisztamin tablettát, valamint kalciumot.

Melyek a legfontosabb tudnivalók a kullancsokról és a kullancscsípésről?

– A kullancs rossz hírét az általa hordozott betegségek keltették, a két jelentősebbet érdemes kiemelni. A Lyme-kór a kullancs által hordozott Borrelia burgdorferi baktérium által okozott fertőzés. A vérbe kerülve elhúzódó gyulladást okoz különböző szervekben, ez antibiotikummal kezelhető. Ugyancsak a kullancsban található vírus okozhat agyvelő- vagy agyhártyagyulladást. Főleg gyerekekre veszélyes, és nincs rá kezelés. Védekezni ellene védőoltással lehet. A kullancscsípés megelőzésére a következőket tudom tanácsolni: a szabadon maradt bőrfelületeket érdemes kullancsriasztó anyagokkal (spray, krém, karszalag) ellátni, amikor a szabadban tartózkodunk.

Mi a teendő, ha már megtörtént a baj, és a kullancs megcsípett?

– El kell távolítani a kullancsot, majd fertőtlenítsük a csípés helyét (például jóddal), jegyezzük fel a csípés helyszínét és időpontját, figyeljük testünkön a csípés helyét 5-6 héten keresztül. Egy-két napon belül általában körömnyi nagyságú bőrpír szokott jelentkezni, rendszerint viszketés kíséretében, ez jelzi, hogy beindult a szervezet védekező mechanizmusa. A foltocskák rendszerint maguktól elmúlnak.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

– Fertőzés esetén másfajta tünetek jelentkezhetnek, a néhány hét múltán megjelenő körkörös foltok már a Lyme-kór előhírnökei. Egy másik tünet a „nyári influenza”, vagyis fáradtság, fejfájás, nyaki merevség, izom- és ízületi fájdalom, enyhe láz, a szemek kivörösödése, esetleg torokgyulladás. Az orvosok rendszerint penicillinnel, doxycyclinnel, cefuroximmal vagy azithromycinnel kezelik a kórt. Ha idejében kezdték meg a kezelést, szinte százszázalékos az esély a gyógyulásra. Nagyon fontos, hogy amikor kimegyünk a szabadba, védekezzünk a kullancsok és a szúnyogok ellen, és hazatértünkkor mindenképp nézzük át alaposan a testünket, nehogy legyen bennünk kullancs.

 

2018.09.15
Galéria