Ora Jazz Fesztivál Nagyváradon

A Nagyvárad és Környéke Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR) és Nagyvárad Polgármesteri Hivatala a Mono Kulturális Egyesület támogatásával szervezte meg Váradon az Ora Jazz Fesztivál első kiadását. Ez egy nemzetközi fesztivál, amely kiváló előadóival a Cion Neológ Zsinagógát három napra a dzsessz színterévé kívánja változtatni. Az Izraelből, Németországból, Norvégiából, Franciaországból, Finnországból, Csehországból, Kanadából, Hollandiából, a Kínai Köztársaságból (Tajvanról) és Ausztriából érkező zenészek legfrissebb alkotásaikat mutatják be a zsinagógában, kihasználva ennek páratlan építészeti stílusát és akusztikáját.

A fesztivál szeptember 14-én, pénteken kezdődött Adam Ben Ezra fellépésével. Az izraeli nagybőgős minden koncertjét igazi élménnyé varázsolja: a hangszer keltette zene az effektek és pedálok okos kombinációjával ötvöződik, az eredmény pedig minden alkalommal egy rendkívül intenzív előadás.

Az este második koncertjét a német Arne Jansen Trio jegyezte. Vezetőjük, Arne Jansen gitáros a rangos ECHO Jazz díj birtokosa. A trió nagyváradi koncertjén bemutatta Nine Firmaments című albumát, csupa mediterrán hangulatú darabbal, amelyeket dél-európai utazásuk során szereztek.

Az első nap záróeseménye a Bansal Trio koncertje volt, melyet a norvég illetőségű, indiai származású hegedűművésznő, Harpreet Bansal alapított. A trió idén ünnepli fennállásának tizedik esztendejét. Zenéjük utazásra hív a fények és árnyak birodalmába, ahol a derű, az izgalom és a lelkiség ösvényeit járhatjuk, kilépve a városi életmód elgépiesedett betondzsungeléből.

Szeptember 15-én, szombaton 18 órakor újabb nagybőgő-szólóval kezdenek: Renaud Garcia-Fons francia művész mutatja be Double Bass 1001’s voices című műsorát. „A nagybőgő Paganinijeként” is aposztrofált Renaud Garcia-Fons elsősorban nem bőgősként, hanem improvizatív művészként határozza meg önmagát. Koncertjei minden alkalommal kivételes alkotókészségről és virtuozitásról tesznek bizonyságot.

A következőkben a Grégory Privat Trio veszi birtokba a színpadot. Miután 2015-ben elnyerte Az év felfedezettje címet a Victoires du Jazz díjkiosztón, Grégory Privat évről évre egyre népszerűbb lett a nemzetközi jazz-színtéren. A martinique-i születésű zongorista a neves ACT Music labelnél készítette el első albumát Family Tree címmel, amelyen kifejezi háláját szülőföldje zenéje iránt. Grégory Privat és társai, Chris Jennings bőgős és Tilo Bertholo művészi tökéletességgel ütős karibi dallamokat, kifinomult zenei érzelemvilágot mutatnak be a váradi zsinagógában.

Az est egy finn kettős, Verneri Pohjola és Mika Kallio koncertjével zárul. Verneri Pohjola trombitás az északi dzsessz egyik eredeti hangja, 2008 óta játszik duóban Mika Kallio dobossal. Első albumukat az idén rögzítették Animal Image címmel, ihletforrása Perttu Saksa filmrendező azonos című alkotása: egy költői dokumentumfilm az emberek és az állatok, a természet viszonyáról. A két zenész felfogásában a muzsika embert és állatot összekapcsoló érzelmi hídként működik. Koncert közben a filmet is láthatják majd a jelenlévők.

Szeptember 16-án, vasárnap 18 órától a fesztivál színpadára lép a nemzetközi kortárs dzsessz egyik legnagyobb újítója, a norvég Bugge Wesseltoft, aki Nagyváradon legfrissebb szólóalbumát fogja bemutatni (Everybody Loves Angels, ACT Music, 2017). Bugge Wesseltoftról úgy tartják, egyike azon ritka zongoristáknak, akik képesek hangokká formálni a csendet. A lemez felvételére egy templomban került sor Lofoten szigetén, Észak-Norvégiában. A zenerajongók türelmetlenül várhatják, milyen dallamokkal örvendezteti meg őket a zongora északi „varázslója” Európa dél-keleti részén.

A nap második koncertjét az izraeli Omer Klein Trio adja. Omer Klein zongorista ismerős név az európai dzsesszben, elsősorban a német nyelvterületen, ahol a leggyakrabban játszik. Igen nagy népszerűségnek örvend, mivel eredeti módon ötvözi a legváltozatosabb ritmusokat a romantikus dallamtémákkal. Az ORA Jazz Fesztiválon a trió legújabb albumát mutatja be – címe: Sleepwalkers–, amely egy látomás mai világunkról, ihletett kompozíciókba és erőteljes improvizációkba átültetve.

A fesztivál első kiadását a Radio.string.quartet koncertje zárja. Két hegedű, egy brácsa, egy cselló és egy énekhang fog mesélni arról, ami a kezdet nyugalma és a vég csendje között húzódik. Az In Between Silence című projektben a négy virtuóz művész sűrített formában énekli meg az életet, annak természetes valójában, ami csupa összevisszaság, tele energiával és szépséggel.

Az ORA Jazz Fesztivál szervezőcsapatának egy része közreműködött már két nagy dzsesszfesztivál szervezésében (a Gărâna Jazz Festival Szörényordason és a „Timişoara Jazz Festival Temesváron). Ebbe a sorba illeszkedik most Nagyvárad, ez a gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkező város, ahol az ORA Jazz Fesztivál remélhetőleg közelebb hozza a közönséghez a dzsesszmuzsikát, és új rajongókat szerez az egyik legszabadabb zenei stílus számára.

A koncertek helyszíne a Cion Neológ Zsinagóga (Independenţei, régi nevén Kossuth utca 22. szám). A napijegy ára 80 lej, a fesztiválbérleté 210 lej. A jegyek és bérletek megvásárolhatók a www.bilete.ro honlapon, vagy a helyszínen, az adott nap első koncertje előtt. További tudnivalók a fesztiválról: www.orajazzfestival.ro; Facebook: ORA Jazzfestival; Instagram: @orajazzfestival.

2018.09.15
Galéria