Arany és Kodály előtt tisztelegtek Szalontán

Alkalomhoz illő, zenés előadással köszöntötték a hajdúvárosiak január 21-én, vasárnap a magyar kultúra napját a helyi Magyar Házban. Arany János és Kodály Zoltán munkássága előtt hajtottak fejet az Arany János Művelődési Egyesület szervezésében.

A magyar kultúra napja az idén lehetőséget adott arra, hogy a méltóságteljes megemlékezés mellett fejet hajtsanak a város magyarjai Kodály Zoltán és Arany János munkássága előtt, ugyanis a vasárnap délutáni rendezvényen a jelenlévők megismerhették Arany kedvenc dalait és a Kodály nagyszalontai gyűjtésében található népdalokat. A zenés irodalmi est helyszíne, a Magyar Ház nagyterme ünneplőbe öltözött, a vendégeket a házigazdák nevében Patócs Júlia, az Arany János Művelődési Egyesület elnöke köszöntötte.

Ünnepi felszólalásában maradandó, értékes ajándéknak nevezte a kulturális élményeket, az ezek által keltett érzések örömteli, kedves emlékké válnak. „Könyv, színház, zene, egyszóval kultúra, a sokszínű, gazdag kultúra. Járjuk a világot, látjuk az értékeit, halljuk a zenéjét, csodálatos tájak és képek sorakoznak elénk, aztán mikor hazaérünk, felsóhajtunk, mindenütt jó, de legjobb otthon.” Ugyanez érvényes a kultúránkra is: „úgy megérinteni a szívünket, mint a magyar kultúra, egyik sem képes. Mert mindegyik jó, de a legjobb a mienk, a mi magyar kultúránk, s bár megszokja szemünk, s bár életünk részévé válik, mégis mindig rácsodálkozunk egy-egy új szeletére.”

A szívmelengető gondolatok után az esemény ünnepi meghívottja, Ferge Béla magyarországi zenetanár lépett a mikrofonhoz, és végigvezette a hallgatóságot azon a különleges zenei utazáson, amely Arany és Kodály munkásságát idézte fel. Amint az előadó kiemelte: az 50 éve elhunyt Kodály Zoltán sok mindenben folytatója volt annak, amit a 200 éve született Arany János elkezdett, ezért is tartja fontosnak megmutatni a nagyközönségnek e két nagyság közötti kapcsolatot. Népdalok egész csokra csendült fel, olyan zenei költemények, amelyek az emberi élet szinte minden fontosabb eseményét dalba foglalták. Szó volt a gyermekkorról, a barátságról, a szerelemről, az ünnepekről, a megpróbáltatásokról és az elmúlásról is, megismerhette a közönség azokat a dalokat, amelyeket Arany János idős korában saját kezűleg kottázott le, valamint felcsendültek Kodály száz évvel ezelőtti nagyszalontai gyűjtésének legszebb dallamai is.

A népdalok előadásában fontos szerepet töltöttek be a Kreatív Zenei Műhely tagjai. Az érdeklődők a helyszínen megvásárolhatták Az emberi lélek virágai című, CD-melléklettel is ellátott kiadványt Arany János kedvenc dalaival és Kodály Zoltán gondolatgyűjteményével, így egy kis darabot bárki hazavihetett magával a délután hangulatából, lélekemelő zenei táplálékként az év minden napjára.

2018.03.08
Galéria
Patócs Júlia, az Arany János Művelődési Egyesület elnöke köszöntötte az egybegyűlteket
Ferge Béla zenetanár kalauzolta a közönséget
Kulcsszavak: