Egyházi sajtósokat tüntettek ki

Református, római katolikus és baptista sajtótermékek munkatársai vehették át csütörtökön, szeptember 6-án a nagyváradi Ady Endre Emlékmúzeumban az RMDSZ Bihar megyei szervezete által alapított sajtódíjakat.

A váradi újságírás kezdetének másfél évszázados évfordulójára, 2012-ben hozta létre a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Bihar megyei szervezete a sajtósok munkájának elismerésére szánt kitüntetését. Az idén az egyházi sajtó munkatársait kívánták díjazni, ezért a jelölést is a történelmi magyar egyházak elöljáróira bízták – mondta el a szép számú érdeklődőt köszöntő Szabó Ödön parlamenti képviselő, a Szövetség megyei ügyvezető elnöke, a kitüntetés ötletgazdája. Hagyományosan az Ady Endre Emlékmúzeum a díjátadás helyszíne, így volt ez szeptember első csütörtökén is. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Böcskei László római katolikus megyés püspök és Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke, illetve a baptista egyház több reprezentánsa is.

Szűcs László, a Várad folyóirat főszerkesztője a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének írott sajtóért felelős alelnökeként az egyes díjak névadóiról, tiszteletre méltó egykori nagyváradi újságírókról emlékezett meg, ugyanis a sajtódíj nem egy, hanem három. A fiatal, pályakezdő újságírók az Iványi Ödönről elnevezett kitüntetést kaphatják meg, a Fehér Dezső nevét viselő életműdíjként értékelhető, a szakmai elismerést pedig a Bokor András nevét viselő díj jelképezi.

Ebben az évben a Harangszó munkatársa, a rádióműsorokat is szerkesztő Ghitea-Szabó József Levente pelbárthidai református lelkipásztor vehette át az Iványi Ödön-díjat. A Wagner Erik püspöki titkár által írt laudációját Csűry Isvtán olvasta fel, miután „mogyoróhéjban” visszatekintett a református sajtó történetére, az egyházi lap 1990-es indulására, és arra a másfél évtizedre, amíg maga is munkatársa, majd főszerkesztője volt a kiadványnak.

A váradi római katolikus püspökség sajtóreferense, a Mária Rádió munkatársa, dr. Micaci Krisztián a Bokor András-díjat érdemelte ki. Amint Kovács Zsolt püspöki irodavezető laudációjában megfogalmazta: munkájával mintegy hidat képez az egyházi és a világi között.

A baptista egyház lapjának, a Szeretetnek 1990-es elindításában és működtetésében vállalt oroszlánrészt a 85 évében járó Antal Ferenc. A lap felelős szerkesztőjének, Gönczi Gézának a méltatásából megtudtuk, hogy a nyomdász végzettségű szerző verseket is írt, kötetei jelentek meg, s most átvehette a Fehér Dezső-díjat.

A Deák Árpád szobrászművész által készített bronz kisplasztikák és az oklevelek átvétele után a kitüntetettek pár szóban megfogalmazták, mit jelent számukra az elismerést, elkészült a szokásos csoportkép, s fogadták a gratulációkat.

2018.09.06
Galéria
Egyházi elöljárók a rendezvényen
Ghitea-Szabó József Levente vehette át Szabó Ödöntől az Iványi Ödön-djat
Csűry István királyhágómelléki református püspök maga is írta-szerkesztette a Harangszót
Szűcs Lászó adja át a Bokor András nevét viselő elismerést dr. Micaci Krisztiánnak
Fehér Dezső-díjat vehetett át a baptista közösség lapjánál végzett munkájáért Antal Ferenc
Kulcsszavak: