Nagyváradról Debrecenbe, Debrecenből Nagyváradra

A bihari megyeszékhelyről már járnak autóbuszok Debrecenbe, hogy ott a Modern és Kortárs Művészeti Központ (Modem) Impressziók című kiállítása mellett városnézésre is vigyék a váradiakat. A tervek szerint mintegy két hét múlva a debrecenieknek is szerveznek kulturális turisztikai utakat Nagyváradra.

A kezdeményezésről Komolay Szabolcs debreceni és Florin Brirta nagyváradi alpolgármester, Koroknai Edit, a Modem Kulturális Központ igazgatója, Angela Lupşea, a váradi vármúzeum igazgatója és Mihai Jurca, a Nagyvárad és a Régió Turizmusfejlesztési Egyesületének vezetője beszélt.

A debreceni Modemben az Impressziók című kiállításra két hete viszik buszokkal a váradi érdeklődőket vasárnaponként, de mivel sokan kíváncsik, augusztus 25-től kezdve szombatonként 9 órakor is indulnak buszok az állomás melletti buszpályaudvaról Debrecenbe. Az érdeklődők a vármúzeumban iratkozhatnak fel az utakra, a 100 lejes ár pedig a belépőjegy mellett az út és egy ebéd árát is tartalmazza, délután pedig szabadon tölthetik el idejüket az érdeklődők a városban.

A Modemben a Johannesburgi (Dél-afrikai Köztársaság) Művészeti Galéria 9000 darabos gyűjteményéből 56-ot láthatnak a látogatók, köztük Monet, Degas, Van Gogh, Picasso, Matisse és Andy Warhol műveit, Európában egyébként első alkalommal itt látható a tárlat. A váradi buszjárat indítása a Debrecen Nagyváradi Értesítő munkatársainak köszönhető.

Nagyváradon jelenleg egy kulturális turisztikai útvonal kialakításán dolgoznak, ennek részeként a várat és a Vármúzeumot, a főtér és a sétálóutca szecessziós épületeit, illetve a bazilikát nézhetik meg az érdeklődők, a tervek szerint erre két hét múlva indulnak majd Debrecenből buszok a bihari megyeszékhelyre.

2018.08.24
Galéria
Mihai Jurca és Angela Lupşea
Koroknai Edit, Komolay Szabolcs és Florin Birta