Ünnepelt a hajdúváros

A városalapítás 412. évfordulóját ünnepelték május utolsó hétvégéjén Nagyszalontán. A helyi önkormányzat idén is többtucatnyi programmal készült a város ünnepére, volt sok szórakoztató műsor, sportrendezvény és koncert is.

A  három napon át tartó vigadalomra már egy héttel korábban megkezdődött a ráhangolódás, ugyanis a Toldi néptánccsoport ekkor tartotta évadzáró gálaestjét csupa kiváló táncprodukcióval. A néptáncos mulatságot követte a Múzeumok éjszakája nevet viselő rendezvény. Ennek abban állt a különlegessége, hogy az érdeklődők kivételesen az esti órákban járhatták be a Csonkatornyot, igéző szépségében csodálva meg Arany János hagyatékát.

 

Sportos felvezetés

A Szalontai Napok első programjai között a sportrendezvények sorakoztak, egyébként a különböző sportos tevékenységek egész hétvégén váltották egymást. Bizonyítottak a pályákon és a sporttermekben a focisták, nők és férfiak egyaránt, a lábteniszezők, a kosárlabdázók, az ökölvívók, a fogathajtók és az autóvezetők. Utóbbiak a Zilahy Lajos Művelődési Ház melletti útszakaszon tették próbára ügyességüket és gyorsaságukat. Az első helyezett nyereménye három láda sör volt, a második helyezett két, a harmadik pedig egy láda árpalevet vihetett haza. Tíz férfi jelentkezett a versenyre; az akadálypályán mindenki kétszer mehetett végig, majd a jobb teljesítményt figyelembe véve született meg a végeredmény: harmadik lett Nagy Zoltán, második helyezést ért el Szél Ádám, a dobogó legfelső fokára pedig Szegi Zoltán léphetett.

 

Ízek versenye

A Romániai Magyar Nyugdíjas Szövetség szervezésében immár 16. alkalommal rendezték meg a Sándor Péter Sportterem árnyékában az ízek versenyét, a nagy népszerűségnek örvendő bográcsgulyásfőző versenyt. A megmérettetésen minden eddiginél több, összesen 32 társaság vett részt: a Romániai Magyar Nyugdíjas Szövetség két csapata, a Városi Nyugdíjas Érdekvédelmi Egyesület és a komádi (Magyarország) Aranykor nyugdíjas csapata, a nagyszalontai, a mezőbaji RMDSZ, az árpádi Favillások, az erdőgyaraki Bográcsbűvölők, az Apostolok, az Ancora és a Slavia étterem, a Trandafir Roşu, a Mérleg Technika, az Erdélyi Magyar Néppárt, a Tripa karate, az Inteva Kft., a Sógorok, Telekgerendás, az ADA bútorgyár, az Eternal Beauty, a református egyház, az Autoflex, a Nagyszalontai Polgármesteri Hivatal, a Metalul Mesa, a horgaséri Kádár-tanya, a mezőmegyeri nyugdíjasok, az Együtt Mezőmegyerért, a Nemzeti Liberális Párt, a Jász-Plaszt Kft., a Mentsük Meg Romániát Szövetség, a Reavan Trans Kft. és a Szalontai Szivacsok gárdája. A versenyzők mindent megtettek a győzelemért, igyekeztek minél finomabb gulyást készíteni, és nagyon odafigyeltek az asztalok díszítésére meg az összhangra is.

Kora délután elérkezett a zsűrizés ideje, az ítészek – Szász Dénes közjegyző, Patricia Ivanciuc jegyző, Kis Annamária főkönyvelő, Szatmári Sándor állatorvos és Klein Gyöngyi vállalkozó – sorra végigkóstolták a gőzölgő gulyásokat, majd alapos mérlegelés után eredményhirdetésre szólították a csapatokat. A részvételi ajándékok átadása után az értékes különdíjakat osztották ki a szervezők, emellett a 16 éves verseny tiszteletére a 16. sorszámot viselő csapat, a magyarországi Telekgerendás küldöttsége meglepetés ajándékcsomagot vehetett át. Fény derült a dobogósok kilétére is: a győztes a Slavia csapata lett, második a Kádár tanya, a harmadik pedig a Nemzeti Liberális Párt bográcsosa.

 

Minden este buli a színpadon

A piactéren felállított nagyszínpadon változatos zenei és táncos produkciókat láthattak-hallhattak az érdeklődők, és valóban minden korosztály megtalálhatta a kedvére valót a kínálatban. A péntek este Cripto bűvész nagyszínpadi előadásával indult, majd a Bonitas Iskola, az Arany János Elméleti Líceum és a Teodor Neş Főgimnázium tehetséges diákjai léptek fel. Utánuk a Mioriţa néptánccsoport és az újkígyósi (Magyarország) néptáncosok vették birtokba a színpadot, majd Az én hobbym az egészségem címmel meghirdetett nyereményakció díjainak kisorsolása következett. A testmozgást támogató kezdeményezés fődíját, egy autót a 16 éves Andreea Neag nyerte meg. Ő csupán egyetlen tombolaszelvényt dobott be az elmúlt hetekben a gyűjtőládába, és a több ezer cédula közül épp azt húzta ki Pásztor Sándor megyei tanácselnök kislánya, Bori. A péntek esti mulatság az Infinity Dance Egyesület táncosainak produkciójával folytatódott, majd az Elit zenekarral utcabálozhatott a közönség.

Szombaton először két tehetséges rapper, Spliff és D.A.G mutatkozott be, majd a More Than Rock elnevezésű formáció jó hangulatú koncertje következett a nagyszínpadon. Farcaş Johanna kedvenc dalaival érkezett, az este fő előadóiként pedig a Sonny Flame, majd Demjén Ferenc és zenekara koncertjén szórakozhattak a résztvevők. Végül ünnepi tűzijáték koronázta meg az estet.

A rendezvény utolsó napján, vasárnap Simona Brișcan énekesnő könnyűzenei előadása nyitotta a koncertprogramot, majd Sarah Paula, a romániai X-Faktor egyik tehetséges felfedezettje szórakoztatta dalaival a közönséget. Este 9-től a magyarországi énekesnő, Rony vette birtokba a színpadot, majd Smiley és zenekara fokozta a hangulatot. Ezrek voltak kíváncsiak az előadókra, nemcsak helyi lakosok, hanem a megye más részeiből érkezők is. Az elmúlt évek nagy sikerére való tekintettel idén is lézer-show-ban gyönyörködhettek a jelenlévők, méltó lezárásaként a 2018-as Szalontai Napoknak.

 

2018.08.22
Galéria
Idén is az Arny Dance Táncstúdió fiataljai vezették a megnyitó felvonulást
Fogathajtás is volt a sportrendezvények között. Akadály- és vadászhajtásban bizonyíthattak a versenyzők
A dobogós gulyásfőzők, előtérben a főszervező, Nagy Irma
Az autós ügyességi verseny helyezettjei a szervezőkkel
Több ezren voltak kíváncsiak a fellépőkre
Demjén Ferenc is koncertezett a Szalontai Napokon
Számos tánccsoport is bemutatkozott. Felvételünkön a Spirit forrósítja a hangulatot
A legnagyobb érdeklődés kétségkívül Smiley és zenekara koncertjét övezte
Kulcsszavak: