Leonardo gépei Váradon

Március 16-án a Körösvidéki Múzeum Rulikowski úti új székhelyén nyílik meg az a kiállítás, melynek anyagát a firenzei Leonardo da Vinci Múzeumból szállítják Nagyváradra

Amint Aurel Chiriac múzeumigazgató és Pásztor Sándor Bihar megyei tanácselnök közös sajtótájékoztatóján elhangzott, a gépezeteket Leonardo da Vinci tervei alapján készítették el, az itáliai polihisztor által meghatározott anyagokból. A múzeumban 500 négyzetmétert foglal majd el a tárlat, a 45 különféle (hadászati, hidraulikus stb.) gépezetből 15-öt ki is próbálhatnak a látogatók.

A kiállítást három hónapig láthatják majd az érdeklődők, s nemcsak a váradi és bihari, hanem a Szatmár, Szilágy, Arad és Kolozs megyei közönséget is várják. Da Vinci gépeinek egy részét tíz évvel ezelőtt Bukarestben állították ki, ott mintegy 27 ezren nézték meg őket, hangzott el.

A váradi tárlatra egy teljes árú jegy 12, egy félárú (gyermekeknek, nyugdíjasoknak, egyetemistáknak) 6 lejbe kerül majd; a múzeumok volt és jelenlegi dolgozói, valamint a 4 évesnél kisebb gyermekek ingyen mehetnek majd be. A kiállítást egyébként a szomszédos megyéken kívül Magyarországon is népszerűsítik.

2018.03.09
Galéria
Sárkány, ahogy Da Vinci elképzelte (Fotók: newsbihor.ro)
A szerkezetek egy részét ki is próbálhatják a látogatók
Aurel Chiriac és Pásztor Sándor más megyékből is számít érdeklődőkre