Háztartási gépek cseréjét támogatja a zöld tárca

Bihar megyében járt kedden Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes. A tárcavezető több polgármesterrel találkozott, majd a megyénket is érintő újdonságokról is beszámolt Nagyváradon sajtótájékoztatóján.

Graţiela Gavrilescu miniszter Ioan Mihaiu prefektus, Pásztor Sándor Bihar megyei tanácselnök és Traian Bodea alelnök, valamint Dorin Corcheş, a Környezetvédelmi Alap alelnöke és Szép Róbert, a környezetvédelmi minisztérium államtitkára, az Országos Környezetvédelmi Őrség helyettes főbiztosa társaságában beszélt az általa vezetett tárca munkájáról.

A tárcavezető nehezményezte, hogy az általa 2015-ben elindított projekteket a szakértői kormány nem vitte tovább, ezért jónéhányat csak 2017-ben, késedelemmel tudtak lezárni, mint mondta, úgy találta a minisztériumot, ahogyan otthagyta.
Az országos hulladékgazdálkodást 2019-től szabályzó 74-es sürgősségi rendelet kapcsán  elmondta, azért is fontos az „annyit fizetsz, amennyit eldobsz” elven alapuló szemétgyűjtés, mert a szelektív gyűjtéstől az újrahasznosítással foglalkozó iparág fellendülését és a természeti erőforrások megőrzését is remélik. Jelenleg a keletkező hulladék csupán 10-11 százalékát hasznosítják újra Romániában, ez messze alatta van az uniós átlagnak. A témával kapcsolatos regionális és megyei közvitákra invitálta a polgárokat a tárcavezető, mondván: mindenkinek fontos tudnia, mi a teendője. A tárcavezető később azt is elmondta: szeptember második felére kidolgozzák a támogatási útmutatót az újrahasznosítással foglalkozók számára – itt kis- és közepes vállalkozások pályázhatnak majd –, továbbá tájékoztatása is adnak majd támogatást polgármesteri hivataloknak és civil szervezeteknek.

Elektromos járművek

Fontos csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, ezt többek között az elektromos járművel használatának bátorításával érnék el. Az elektromos autók töltőállomásainak kialakításáról már megjelent a támogatási útmutató a megyeszékhelyek részére. 2020-ra a kormány ambíciózus terve szerint százezer ilyen járművet használnának az országba, ezek vásárlását a környezetvédelmi alapon keresztül 10 ezer euró ökobónuszal támogatják. A roncsautó-programot is bővítették, további 30 ezer gépkocsit cserélhetnek le tulajdonosaik EURO 6-os, korszerűbb, környezetbarátabb autókra. A megyeszékhelyeket elektromos buszok, trolik és villamosok vásárlásában 100 millió eurós kerettel támogathatják. Az Európai Bizottság előtt van annak az állami támogatásnak a tervezete, mellyel a közutak mentén alakítanának ki elekromos töltőállomásokat, ezt remélhetően augusztus végéig jóváhagyják, – fogalmazott a tárcavezető.

 

Gépcsere és áramot mindenkinek

 

Elindítják a háztartási gépek cseréjét is, – jelentette be a zöld tárca vezetője, a program támogatási útmutatója augusztus 15-ig elkészül, a  rendelkezésre álló keret 20 millió lej lesz, mind magánszemélyek, mind közintézmények pályázhatnak támogatásra.

A centenáriumi év jegyében  napelemekkel szerelnek fel olyan háztartásokat, ahol nincs áram, például hegyvidéken, ahol nincs kiépítve az elektromos hálózat. A tervek szerint 26 ezer háztartást látnak majd el 100 millió euróból napelemekkel. A háztartások a megtermelt energiafölösleget az országos rendszerbe vezethetik be.

 

Bihar lesz az első

 

A környezetvédelmi miniszter azt is bejelentette: Bihar lesz az ország első megyéje, ahol kísérleti projektet indítanak az Eurovelo nemzetközi európai kerékpárúthoz való csatlakozásra. Pásztor Sándor hozzátette, kidolgozzák a szükséges terveket, és jövőre elkezdhetik a munkálatokat, erre figyelmeztették a határátkelőkkel rendelkező települések polgármestereit. (Az Eurovelo nemzetközi kerékpárhálózat hozzánk legközelebbi szakasza a 11-es észak-déli irányban halad Norvégiától Görögországig, Magyarországot nagyjából a Tisza vonala mentén szelve át.)

Szűkebb pátriánk kapcsán az is elhangzott, hogy változtatnának a csődeljárás szabályzásán, ugyanis például a dernai veszélyes hulladéktároló egy csőd alatt álló magáncég tulajdonában van, egyelőre keresik a megoldást annak lezárására. Az országban további 38 polgármesteri hivatal szembesül hasonló gondokkal. Graţiela Gavrilescu szerint változtatni kell a szabályzáson, hogy ne bújjanak ki csődeljárással a vállalkozások a környezetvédelemi kötelezettségeik teljesítése alól.

A bezárt nagyváradi cukorgyárnál is vannak gondok, tegnap kiszállt a Környezetvédelmi Őrség, és megállapították, hogy ugyan már elvittek ottan berendezéseket, de 13 tonna kénsavat találtak a helyszínen, az ügyet még vizsgálják.

2018.08.07
Galéria
Dorin Corcheş, Szép Róbert, Graţiela Gavrilescu, Ioan Mihaiu, Pásztor Sándor és Traian Bodea