A Vuia kapta az Adynak és a Szacsvaynak szánt pénzt

Diákok, tanárok és szülők gyülekeztek a nagyváradi városháza előtt a helyi önkormányzati képviselő-testület július 26-i ülése előtt, majd az ülésteremben feliratokkal adtak hangot elégedetlenségüknek, mivel az iskoláiknak szánt pénzt más tanintézet kapja.

A nagyváradi helyi tanács júliusi rendes ülésének első napirendi pontja az idei költségvetés módosítása volt, ez váltotta ki a felháborodást. A Bihar Megyei Tanács ugyanis célirányosan 180 ezer lejt juttatott az Ady Endre Elméleti Líceum fűtési rendszerének, 50 ezer lejt pedig a Szacsvay Imre Általános Iskola homlokzatának felújítására, ezt a pénzt azonban a váradi önkormányzat átirányította a Traian Vuia Műszaki Kollégiumhoz, hogy – mint a vita során kiderült – annak bentlakásába vásároljanak felszereléseket. A határozattervezet indoklása szerint azért nem használhatják fel a pénzeket a megadott célra, mert egyik épület sincs az önkormányzat tulajdonában.

Kirei Melinda RMDSZ-es frakcióvezető azt kérte: ha jogi fenntartások vannak, akkor az összegeket tegyék félre azok megoldódásáig, vagy utalják vissza a megyei önkormányzatnak. Kecse Gabriella pedig elmondta: az Adyban tanuló 700 és a Szacsvayba járó 900 diák szülei is román állampolgárok és adófizetők, ráadásul egy évek óta fennálló problémára szeretnének megoldást.

Ilie Bolojan polgármester válaszában alaposan kioktatta a jelenlévőket: szerinte az RMDSZ azért mozgósította a diákokat, hogy megmutassa, egyesek rosszak, mások pedig jól. Az Adyról szólva azt magyarázta, hogy az ingatlan egyházi tulajdonban van, az iskola ottani működéséért bérleti díjat fizet a város, s szerinte az épület tulajdonosa egyhavi bérleti díjból megoldhatná a fűtés problémáját, a Szacsvay kapcsán pedig a zajló pert említette. Pásztor Sándor megyei tanácsi elnöknek azt üzente: ha valóban jót akar tenni a megye magyar lakóival, gondoskodjon nemzetközi repülőjáratokról, Bolojan szerint ez javítana a bihari magyarok helyzetén. Kirei Melindának azt vetette a szemére az elöljáró, hogy 16 éven át részt vettek a város vezetésében, akkor nem foglalkoztak az iskolával, mire a frakcióvezető azt válaszolta: ő csak két éve az önkormányzati képviselő. A polgármester szerint egyébként a 230 ezer lej átirányítása kapcsán kialakult helyzet mindössze „kétbanis cirkusz”…

A vita során az is kiderült, hogy az a bizonyos távfűtési rendszer, amelyet javítani kéne, az önkormányzat tulajdona, Kecse Gabriella pedig azt is szóvá tette: ha az iskola homlokzatát nem lehet felújítani, akkor az udvarát leaszfaltozni hogyan tudja az önkormányzat, hiszen a tulajdonos ugyanaz. Mircea Mălan alpolgármester szerint a Bémer (ma Ferdinand) tér felújításával megoldódik majd a fűtés gondja, mert mindegyik épület saját hőközpontot kap. S hogy mikor? Egy-két éven belül… A gond azonban az, hogy az elhangzottak szerint a meglévő hőközpontnál már ideiglenesen kötötték össze a csöveket, nem valószínű, hogy kibírják a következő fűtési idényt.

Az önkormányzati szavazógép mindenesetre működött: a 18 liberális tanácstag igennel, a jelenlévő négy-négy RMDSZ-es és szociáldemokrata párti tanácstag nemmel voksolt, így a költségvetés-módosítást elfogadták.

Az ülés után megkérdeztük Szabó József megyemenedzsert a történtekről. Mint mondta, a megyei önkormányzat mindkét iskolától kapott hivatalos kérvényt, az évek óta fennálló gondok megoldásához kértek anyagi segítséget. „Úgy, ahogy hasonló esetekben is, a Bihar megyei önkormányzat ezeket a kéréseket számításba vette, és célirányos támogatást nyújtott a nagyváradi önkormányzatnak. Ez a mai helyi önkormányzati ülésen tárgyalták meg költségvetés-kiegészítés formájában. A beérkező forrásokat ilyenkor szét kell osztani, és meg kell szabni a felhasználási módjukat. Sajnálatos, hogy egy ilyen kaliberű önkormányzat, mint a váradi, a jogos kérések ellenére más típusú beruházásokat finanszíroz, holott tudja nagyon jól, hogy ezeket a gondokat is meg kell oldani” – fogalmazott Szabó József.

Hozzátette: most a támogatás meglett volna, de hiányzott az akarat. „A többségben lévő liberális helyi tanácsosok ezt elvetették, és teljesen más irányba küldték azt a támogatást, ami adott esetben két magyar iskolát érintett volna. Ez nem etnikai ügy, úgy véljük, hogy aki magyar ügyet akar ebből csinálni, hibázik. A fűtésrendszer nemcsak az iskolát szolgálja ki, hanem a környéken lakó, nemcsak magyar polgárokat, ugyanakkor a Szacsvay iskola főépületének homlokzata folyamatos problémát és veszélyt jelent azoknak, akik az utcában laknak. A vakolat nem válogat, hogy magyar vagy román ember fejére esik, ez veszélyt jelent a polgárokra, ez ellen lépni kell” – mondta a megyemenedzser.

Azt is megtudtuk, hogy a megyei önkormányzat aznap, csütörtökön reggel levélben tájékoztatta a nagyváradi helyi tanácsot arról, aggályosnak találják, ha ebben a formájában átmegy a határozat, és kérték, hogy vagy vonják vissza, vagy üljenek le érdemben tárgyalni az esetleges jogi problémák megoldásáról, azonban erre a megkeresésre nem kaptak választ. Szabó József szerint: „Ilie Bolojan polgármester válasza, amit a tanácsülésen adott, szerintem cinikus és sértő volt, a távozó szülők is mélyen fel voltak háborodva, én is sajnálom, hogy egyáltalán ilyesmi megtörténhet Nagyváradon.”

2018.07.29
Galéria
A váradi helyi tanács RMDSZ-es frakciója: Kis Gábor, Pető Dalma, Kecse Gabriella és Kirei Melinda. a pénzeltérítés ellen emeltek szót
A magyar középiskola diákjai tiltakoztak a döntés ellen - ám hiába
Adys diákok néma tüntetése a tanácsülésen
Az érintett Ady líceum és Szacsvay gimnázium vezetői, tanárai, szülőbizottsági tagjai is megjelentek a tanintézetüknek szánt pénzről döntő tanácsülésen