A reáltudományok ünnepe a hajdúvárosban

Május derekán immár 14. alkalommal rendezték meg Nagyszalontán a Tudományos Diákkonferenciát. Az eseményen évről évre középiskolások serege mutatja be dolgozatát egy-egy reál tantárgyhoz kapcsolódó témában.

A diákkonferencia megnyitóját az Arany János Elméleti Líceum új épületének ebédlőjében tartották; elsőként Kiss Mária aligazgató és Török László polgármester köszöntötte a jelenlévőket, majd Tornai Melinda igazgató mondta el ünnepi gondolatait. Alkalomhoz illő beszédet mondott Mátyás Attila nagyváradi evangélikus lelkipásztor is, az ő közreműködésével láthatták ugyanis az iskolában a Magyarok Világszövetségének adományát, a magyar feltalálókat és tudósokat bemutató tárlatot.

A főszervezők nevében Mészár Julianna tanárnő üdvözölte az immár 14. Tudományos Diákkonferencia résztvevőit, és ismertette a verseny szabályzatát. A megmérettetésen több mint száz IX–XII. osztályos diák vett részt a megye és az ország számos településéről és külföldről is, például a vajdasági Zentáról. Versenyzők érkeztek a többi között a Hargita megyei Gyergyóalfaluból, a Szatmár megyei Nagykárolyból, Nagybányáról és a bihari megyeszékhely több iskolájából, valamint Borsról is. A megszokott tagozatok (matematika, informatika, fizika, kémia, biológia) mellett ebben az évben is volt tudománytörténeti szekció, a gyerekek nagy örömére.

A versenyzők bemutatóit hozzáértő zsűri értékelte. A matematika–informatika tagozaton a következő szaktanárok értékeltek: Buftea-Bercea Claudia a nagyszalontai Teodor Neș Főgimnáziumból, Jámbor Csilla, Szíjjártó Tünde, Szél Gyöngyi és Nagy Ildikó az Arany János Elméleti Líceumból, mellettük Nagy Zsombor és Tódor Tibor informatikusok, mindketten az iskola egykori diákjai, utóbbi az iskola jelenlegi rendszergazdája.

A tudománytörténet szekció ítészei: Turzó Zsuzsanna nyugalmazott matematikatanár, Hosu Magdolna fizika–kémia szakos tanár a váradi Szacsvay Imre Általános Iskolából. A fizika–kémia–biológia tagozaton indult versenyzőket Berei Csongor fizikatanár az Arany János Elméleti Líceumból és kollégája az 1. Számú Technológiai Líceumból, Kiss Ernő, illetve a fizika–kémia szakos Oláh Ildikó a tenkei Nicolae Jiga Elméleti Líceumból és Bakó Irén az Arany János Elméleti Líceumból, továbbá Hanesz Annamária, a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum és Szabó Attila, a tenkei Nicolae Jiga Elméleti Líceum biológiatanárai értékelték.

Délelőtt számos érdekes bemutatót láthattak az érdeklődők, a rangsorolás nem volt egyszerű az ítészeknek. A zsűritagok minden szekción értékelték a dolgozatokat, majd kiosztották a díjakat. A támogatóknak köszönhetően mindenki ajándékkal, elégedetten távozott a rendezvényről. Az eseményt támogatta Nagyszalonta város Polgármesteri Hivatala, Török László polgármester, a Pro Lyceum Salonta Alapítvány, a Nagyszalontai Református Egyházközség, az Arany János Elméleti Líceum vezetősége és szülőbizottsága.

2018.07.18
Galéria
Diákok népes mezőnye mérte össze tudását