Tótiban minden lehetőséget megragadnak

Tóti községben nincs nagyobb cég, munkahelyekben sem dúskál, ennek ellenére az önkormányzati vezetők, élükön VINCZE NÁNDOR polgármesterrel, minden lehetőséget megragadnak a község fejlesztésére. Tapasztaltságuk és az összehangolt csapatmunka eredményekre vezet.

Vincze Nándor egy évtizede polgármestere a községnek, előtte három mandátumban alpolgármesterként szolgálta közösségét. Elismert, közkedvelt vezető, rendre megnyeri a választásokat RMDSZ-színekben, 30 százaléknál kevesebb magyarsággal a háta mögött. Egyértelmű, hogy ebben a községben a szavazók az EMBERRE szavaznak. Becsületes, célirányos munkásságával sikerült maga mellé állítania a más nemzetiségűeket is. Mindenki elismeri, hogy jó gazdája a községnek. Az önkormányzati képviselőkkel szorosan együttműködve, szaktanácsaikat meghallgatva egységes, jó csapatot alkotnak.

A fejlesztésekből a községhez tartozó minden település – Tóti, Bozsaly, Cséhtelek, Bisztraterebes, Réti – egyformán részesül, nincs közöttük megkülönböztetés sem nagyság, sem etnikai összetétel szempontjából. „Olyan utat kell keresni, mely mindenkinek jó. Ha így cselekszünk, akkor elkerülhető az etnikai alapú szavazás, melyen én nem nyerhetnék. Nem magyarkodni kell, hanem becsületes magyar embernek lenni, tiszteletben tartva valamennyi etnikum igényét” – vallja a polgármester.

Fontosnak tartják a jó kapcsolatot az egyházakkal és az iskolával, hiszen ezek az önkormányzat mellett meghatározó irányítói egy község életének. Ezeket az intézményeket lehetőségük szerint folyamatosan támogatják, adott esetben együttműködnek velük.

Milyen fejlesztésekkel bővült tavaly községük? Idén mit terveznek?

– Hat pályázatunk fut jelenleg, egy részük már tavaly elkezdődött. Van közöttük uniós, a többi pedig a 2. Helyi Fejlesztési Országos Program (PNDL) részét képezi. Utóbbiból építünk két betonhidat a Bisztrán, illetve kiépítjük a község csatornázási és szennyvíztisztító rendszerét. Ez a község minden települését érinti. Most indítottuk el a közbeszerzési eljárást a tervezésre mind a hidakra, mind a csatornázásra. Ha elkészülnek a tervek, indítjuk a közbeszerzést a kivitelezésre. Remélhetőleg a pénz is menetrendszerűen érkezik majd. Az első helyi fejlesztési program esetében ezzel nálunk nem volt gond. A számlák elküldése után egy-két hónappal érkezett a pénz. Akkor 10 km utat tudtunk leaszfaltozni, a munkálatok tavaly fejeződtek be. Szerencsére a kivitelező céggel sem voltak gondok. Vámoslázzal és Dernával közösen nyertünk egy uniós pályázatot 20 km aszfaltos út építésére. Tótit és Micskét fogja összekapcsolni az új út egy szakasza, összekötve ezáltal a 191A és 19E utakat. A tótiaknak így 20 kilométerrel kevesebbet kell majd autózniuk Nagyváradig. A beruházás teljes összege 3 millió euró, vagyis községenként egymillió. A közbeszerzési eljárás már 15 hónapja folyik, de még nem értünk a végére. A licitáló cégek ugyanis folyamatosan megóvják az eredményt. A műszaki résznél már csak négy vállalat maradt, de előfordulhat, hogy további óvások lesznek, a jelenlegi törvények megengedik. Sajnos így nagyon sokkal kitolódik a munka elkezdése, közben pedig a pénz értéktelenedik vagy az árak emelkednek, így az adott összeg már nem fedezi a tervezett munkálatot. Az adott projektbe pedig már nem fektethetünk be más forrásból sem. Megkötöttük már a kivitelezési szerződést a cséhteleki művelődési ház felújítására és a bozsalyi after schoolra, az összköltségvetésük 780 ezer euró. Minden engedély megvan, napokon belül hozzálátunk. Utóbbi intézmény Bozsalyon a művelődési ház szerepét is be fogja tölteni. Tótinak és Bisztraterebesnek van kultúrháza, a közeljövőben Rétiben is szeretnénk felépíteni egyet. Ha az említett hat pályázatot meg tudjuk valósítani, vagy legalább mindegyiket elkezdeni, úgy érzem, elégedettek lehetünk.

Önköltségből tudnak-e fejleszteni?

– Tavaly saját forrásból felújítottuk a községháza fűtési rendszerét, áttértünk az aprítéktüzelésű kazánra. Ez igen hatékony, és sokat spórolunk vele. Így ami különben szemét lenne, nekünk fűtőanyagot jelent. Automatizált rendszer termosztáttal, aprítékadagolóval, nem igényel állandó emberi felügyeletet. A fűtési költséget majdnem a harmadára csökkentettük. Néhány utcára új aszfaltburkolatot is húztunk. Idén sajnos nem tudunk önerőből nagyobb munkálatokat tervezni, mert nincs rá anyagi lehetőségünk. Esetleg kisebb javításokat tudunk elvégezni, van hozzájuk műhelyünk és emberünk is. Saját gépünkkel kitakarítottuk, mélyítettük az árkokat a Tóti és Bisztraterebes közötti út mentén, ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az út állaga ne romoljon. Ez nem a mi feladatunk lenne, de minden évben elvégezzük a karbantartást a településen kívüli szakaszon is. Lekaszáljuk a füvet, összeszedjük az eldobált szemetet, és az út menti fákat is rendben tartjuk. Ebbe a munkába a szociális segélyben részesülők is bekapcsolódnak. A pályázatok önrészeire sincs pénzünk, de reméljük, segítséget kapunk a megyei tanácstól a leosztás alkalmával. Pályázati úton szeretnénk vásárolni egy új homlokrakodót, de ez a kiírás előfinanszírozásos, és önrészt igényel. Ehhez és a csatornázás önrészének kifizetéséhez is a megyétől várunk segítséget. Van egy telkünk Margitta határában, melyre egy cég igényt tartana. Bejárat lenne az ő területére. Cserébe kapnánk az ő területükön egy kutat hidroglóbusszal, mely a bisztraterebesi vízellátást segítené. Ők beruháznának, ebből az önkormányzat adóbevételhez jutna. Mindkét félnek kedvező lenne a telekcsere, remélem, összejön a tranzakció.

Az adótörvény változása okozott-e nehézségeket?

– Nincs sok cégünk, de minden kiesett adóbevétel hiányzik. Hiába növeltük 10 százalékkal a helyi adókat, mert a kormány törölte a beltelki adók egy részét, így sem érjük el az ezelőtti bevételi szintet. Nagyobb emelést pedig a lakosság nem tolerálna. Sajnos a büntetéseket sem tudjuk behajtani. Nincs rá jogi lehetőségünk. Összértékük 400 ezer lej, ezek erdészeti és közlekedési büntetések. Nagyobbrészt olyanok kapják, akiken nem lehet behajtani. Papíron viszont nekünk az összeg bevételként jelenik meg. Egy részüket sikerült közmunkára változtatni. Jó lenne behozni egy termelő céget, mely munkát adna az embereknek és adózna is. Talán, ha egyszer elkészül az autópálya, megjelennek majd a befektetők. Ahhoz viszont, hogy munkaerőt találjanak, becsületes fizetést kellene ajánlaniuk.

– Említette, hogy a jelenlegi közbeszerzési törvény sok bosszúságot okoz az önkormányzatoknak. Ön szerint mi lenne a megoldás?

– Szerintem törvénymódosítással rendet lehetne teremteni ezen a téren. Nem lenne szabad hagyni, hogy a mániákus óvók „betartsanak” a vállalkozóknak és az önkormányzatoknak. Ők fékezik a haladást, a gazdasági fejlődést. Az lenne a jó, ha az Óvásokat Elbíráló Országos Tanács (CNSC) döntése végleges és megfellebbezhetetlen lenne. Ezzel felgyorsulna a munkálatok kivitelezése.

2018.07.10
Galéria
Vincze Nándor, Tóti polgármestere. A fotó tavaly nyáron készült az Európai Parlamentben, amikor Winkler Gyula EP-képviselő meghívására RMDSZ-es Bihar megyei önkormányzati vezetőkkel együtt látogatott oda
A községháza
A templom és az iskola a falu központjában
A tisztán tartott árok a közutat is védi
Az autópálya árválkodó nyomvonala
Az új fűtéstechnikával, az aprítéktüzelő kazánnal sokat spórolnak a községházán