Pályáznak Nagyváradon is

Több projektet is jóváhagyott a váradi önkormányzati képviselő-testület az április 12-én megtartott rendkívüli ülésén. Ezekről korábban Ilie Bolojan polgármester, Mircea Mălan és Florin Birta alpolgármester számolt be részletesen.

A termálvíz felhasználásáról szóló projektet egyhangúlag, a három lakónegyedi közösségi tér kialakítását célzó projekteket pedig a szociáldemokrata párti tanácstagok tartózkodása mellett hagyták jóvá. A Váradszőlős (ma Nufărul) negyed termálvizes fűtését célzó projekttel (értéke 19 millió euró, az önrész körülbelül négymillió euró) a Nagy Infrastrukturális Fejlesztési Operatív Programhoz (POIM) pályáznak. A beruházás 6217 lakás és a tömbházak földszintjein működő közintézmények és cégek fűtését és melegvíz-ellátását tenné lehetővé. Az ingatlanokat nem választanák le a városi távfűtési hálózatról, nagy hideg vagy műszaki hiba esetén onnan kaphatnák a meleg vizet és a fűtést, így a projekt része, hogy a termálvizes hálózatot összekössék az 5. és 6. számú távfűtési fővezetékkel. Emellett beszereznek 227 mini hőközpontot a tömbházakba, kiépítenek 11,2 kilométernyi vezetéket ezekig, és további 1,86 km vezeték köti majd össze a jelenleg a Transgex kezelésében lévő, Depozitului utcai kutat és a szintén a projekt részeként a Meiului utca közelében fúrandó új kutat a megépítendő geotermális hőközponttal. Az új kút a tervek szerint 2800-2900 méter mélységből szivattyúz majd ki másodpercenként 45 liternyi termálvizet. Kiépítenek még 2,73 km vezetéket a Peneş Curcanul utcai és a Csehi úti felüljáró közelében lévő visszainjektáló szondákhoz. A kivitelezőnek 24 hónapja lesz majd a munkára.

Szintén jóváhagyták gyalogosövezetek kiépítését Ősiben, az Antonio Alexe Sportcsarnok előtt és a Nufărul negyedben a McDonald’s-nál, illetve a rogériuszi Magnólia park átalakítását (ezt továbbra is a gyalogosok használhatják majd). A sportcsarnok és a Cazaban utca környékén 10 400 négyzetméteres gyalogosövezetet alakítanak majd ki. Ott 440 négyzetmétert kockakővel raknak ki, ez alkalmi úttestként is szolgál, 5745 négyzetmétert gránittal burkolnak, 1830 négyzetméteren pedig zöldövezet lesz. Padokat és kerékpártartókat is elhelyeznek majd az új téren, és építenek egy szökőkutat is. A beruházás értéke áfával 15,3 millió lej, a kivitelezésre 15 hónapot szánnak.

A Nufărul negyedben mintegy 5270 négyzetmétert köveznek le, a tér széleire pedig fákat ültetnek majd, hogy elválasszák azt a környező tömbházaktól. A projekt értéke 8,3 millió lej áfával, a kivitelezésre 12 hónap jut.

A Magnólia parkban 9850 négyzetméterből 4050-et térkő, 2150-et gránit fed majd, a maradék 3170 négyzetmétert füvesítik, így a jelenlegi 2600 nm zöldterület valamennyit növekszik. A növényeket megtartják, és 35-35 platánt és magnóliát is elültetnek majd. A beruházás értéke 10,4 millió lej, az átalakításra 18 hónap áll a kivitelező rendelkezésére.

 

2018.06.24
Galéria
Szökőkutat is építenének a Cazaban utcai térre
Kulcsszavak: