Hajdúvárosi hírcsokor

Nagyszalonta önkormányzata több új kezdeményezéssel igyekszik megkönnyíteni a város lakóinak mindennapjait. A saját költségvetésből vagy európai uniós forrásból fizetett beruházások közül most hármat mutatunk be.

nternet-hozzáférés mindenkinek

A hajdúváros is regisztrált azon a portálon, amely az európai településeket segíti hozzá, hogy uniós támogatások által ingyenes, vezeték nélküli internet-hozzáférési pontokat (wi-fi hotspotokat) létesítsenek közterületeiken. A regisztrált települések a továbbiakban ingyenes Wi-Fi4 EU hotspotok kiépítésére fordítható finanszírozást pályázhatnak meg.

Az Európai Unió 2020-ig összesen 120 millió eurót ajánl fel erre a célra mintegy 8000 településnek. A kiválasztott önkormányzatok Internet-kapcsolatot tudnak kiépíteni a helyi közösségi élet területein, például könyvtárakban vagy köztereken. Az utalvánnyal wi-fi-berendezéseket vásárolhatnak, és wi-fi-hozzáférési pontokat hozhatnak létre az általuk kiválasztott közterületeken. A Wi-Fi4 EU hálózatok ingyenesek és reklámmentesek lesznek, illetve használatukhoz a felhasználóknak nem kell megadniuk a személyes adataikat.

 

Támogatás kutyamenhelyeknek

Csakúgy, mint tavaly, a nagyszalontai önkormányzat idén is gondolt az állatmenhelyekre. A hajdúvárosban két állatvédő egyesület is működik, és eredményesen végzik a munkájukat. Az önkormányzat erre az évre 50 000 lejt különített el egy pályázati alapba, hogy abból az állatvédőknek nyújtson segítséget.

 

Járda, utca, parkoló

A téli hidegek elmúltával újra hozzá lehet kezdeni a szabadtéri városrendezési munkákhoz, illetve folytatni lehet a korábban elkezdetteket. Három fő helyszínen dolgoznak most a hajdúvárosban. Az első a Iosif Vulcan utca modernizálása, vagyis az ipari negyed, a volt disznópiac utcájának a felújítása. A második a Democraţia téren található tömbház udvarának korszerűsítése, ez az ÖMV benzinkút mögötti terület. Itt a talajegyengetés után utat és több tucat parkolóhelyet alakítanak ki. A harmadik beruházás pedig a főutcai járdák térkövezésének folytatása a Catena gyógyszertártól a Galaxy étteremig.

Mind a három munkálat sok kellemetlenséget okozhat az arra járóknak és a környéken lakóknak, éppen ezért az önkormányzat elnézést kér a felfordulásért. Mindhárom beruházás kivitelezését versenytárgyalások révén nyerték el a cégek, s jelenleg mind a három nyertes kivitelező tartja az átadásra kijelölt határidőt.

 

2018.06.24
Galéria
Folytatódik a főutca csinosítása
lyen lesz majd végig a térkő burkolat
Egyelőre sok kellemetlenséget okoz a járdacsere
A tömbház mögött parkoló lesz