Szentivánéji fesztivál Nagyszalontán

Ezen a hétvégén, június 22–24-én tartják meg a hajdúvárosban a változatos műfajú és témájú rendezvényeket kínáló kulturális eseménysorozatot a Csonkatoronyban és annak udvarában. Alább olvashatják a részletes programot.

Június 22., péntek

18 óra: Hazakerültek a restaurált kicsek – kiállításmegnyitó a Csonkatoronyban.

Kéziratok, tárgyak, melyeket a restaurálás után csak itt láthat a közönség, és csak most. Három napon át megtekinthető Juliska szekrénye, Arany János másik kalapja, a Szentivánéji álom kézirata és még sok érdekesség.

19 óra: Arany János családfája – Egy nagy család vagyunk!

Balogh László tanár pár hónappal ezelőtt hozzálátott elkészíteni az Arany család fáját. A kiindulási pont Arany Ferenc volt, ő volt Arany János, a költő szépapja, aki 1634. május 10-én kapott nemesi levelet I. Rákóczi György fejedelemtől. Arany Ferenc gyermekei, unokái és azok leszármazottai kerültek a családfára. Balogh László a levéltárakban fellelhető anyakönyvek és halotti bizonyítványok segítségével találta meg azt a mintegy 6000 személyt, akiket aztán gondosan felvezetett a családfára. Egyes ágak napjainkig vezetnek, más esetekben két vagy három generációval korábban megszakad a leszármazottak sora. A ma élők, esetleg nem Nagyszalontán születettek felkutatása beláthatalan nagyságú munka lenne. Aki újabb adattal szolgálhat (tovább folytatva a megszakított családfaágakat), az keresse az alkotót a fesztivál idején. Az eddigi adatok alapján legalább 2000-re tehető a családfán szereplő, ma is élő személyek száma. Elsősorban a családtagokat, de természetesen minden érdeklődőt várnak a Csonkatorny kertjében.

20.30: Forráshangok – a budapesti Kreatív Zenei Műhely koncertje a Csonkatorony udvarán.

A nyolc zenészből álló együttes nagysikerű januári Arany János-műsora után most különböző népek dalait hozza el Nagyszalontára. A Kodály Zoltán által gyűjtött nagyszalontai népdalok mellett elhangzanak majd román, bolgár, albán, cseh, lengyel, tatár, votják, perui és kongói népdalok is. A karmesteri pálca Arany János kezében lesz, hiszen a tételeket – a különböző témákat – az ő versei indítják el. Szó lesz – illetve énekelnek – többek között a gyermekkorról, a barátságról, a szerelemről…

 

Június 23., szombat

10 órától: Múzeumok éjszakája – tárlatvezetés és meghosszabbított nyitva tartás.

15 óra: Volt egyszer egy Samix – találkozó a régi kollégákkal a Csonkatorony kertjében. Szeretettel várnak mindenkit, aki a’70-es, ’80-as, ’90-es években a kisipari termelőszövetkezet valamelyik műhelyében dolgozott. A céges találkozón a részvétel ingyenes, csak a régi szép emlékeket kell tarsolyba tenni és elhozni!

17 óra: Versbarátok – bemutatkoznak az amatőr tollforgatók

18 óra: Széll Kálmán, Arany János vejeMagyari Barna előadása

19 óra: Csillagok Csukás Mátyás új kötetének bemutatója; asztrofizika mindenkinek

20.30: Rajzfilm mindenkinek

21 óra: A Hardwer együttes koncertje a Csonkatorony kertjében – magyar rocklegendák: Edda, Bikini, P-Mobil, P-Box stb.

22.30: Csillagvizsgálás Csukás Mátyás vezetésével.

 

Június 24., vasárnap

21 óra: Vörös Rébék – musicalballada Pesty Nagy Katalin rendezésében; zenés, táncos előadás, fényjáték valóság és misztikum határán a Csonkatorony udvarán.

2018.06.18