Karácsony Szépe a világhálón

A nagyszalontai Midesz tavaly ünnepelte megalakulásának 30. évfordulóját. A szervezet nagyszabású, évről évre megrendezett eseménye, a Karácsony Szépe verseny idén igazán különleges lesz, egyrészt a kerek évforduló, másrészt a koronavírus-járvány miatt. Arról, hogy pontosan mitől volt most más a szépek versenye, LACZIKÓ CSABA, a Midesz elnöke mesélt lapunknak.

– Mindenekelőtt idézzük fel a Karácsony Szépe történetét. Mikor rendezte meg a Midesz az első szépségversenyt, és hogyan változott a megmérettetés az évek során?

– A legelső szépségversenyről csak közvetett információink vannak. Az biztos, hogy az akkori Midesz lényegesen több bulit szervezett, azoknak témát is kellett adni, és valahogy így lett megszervezve az első Húsvét Szépe, Karácsony Szépe, Tátika Show és egyéb programok. Ezek adtak lehetőséget a fiataloknak arra, hogy együtt szórakozzanak, ismerkedjenek. Abban az időben nemcsak Szalontán működött Midesz, hanem Bihar megye szinte minden nagyobb településén, községekben, falvakon is. Nyaranta több szabadtéri fesztivált rendeztek a vidéki és a megyei Midesz-szervezetek, de természetesen igény volt a zárt térben megszervezett őszi-téli programokra is. Valahogy így maradt meg Nagyszalontán a Karácsony Szépe szépségverseny.

– Mi ösztökélte az akkori vezetőséget arra, hogy szépségversenyt rendezzen?

– Valószínűleg az, hogy olyan színvonalas show-műsort akartak létrehozni, amelyben a szórakozás és a kikapcsolódás mellett megvan a versenyhangulat is. Szerintem a régi Midesz-tagok is egyetértenek velem abban, hogy lehetett bármekkora a buli, hozhatott a zsűri teljesen egyhangú döntéseket, mindig megmaradtak az utólagos kritikák, hogy miért nem X. vagy Y. nyert. Ez pedig arra ösztönözte a lányokat, hogy tanulva az előző év tapasztalataiból, ismét induljanak a szépségversenyen. Többször is előfordult, hogy aki egyik évben nem nyert, a következőben simán győzött.

– Mi jellemezte az első években a mezőnyt, és mit mondhatunk a mai lányokról? Régen szívesebben versenyeztek a hölgyek?

– Eleinte a Midesz-tagszervezetek nevezték be a lányokat, később, a szervezetek megszűnésével, ez elmaradt. Régebben kicsit más volt minden, manapság a fiatalok inkább virtuálisan szocializálódnak, és emiatt sokkal visszahúzódóbbak a valóságban. Míg a szétfilterezett fotókkal hódítanak a világhálón és kapják a lájkokat, a valóságban már nehezebben merik vállalni a lehetséges kudarcot. Netre feltenni egy bikinis, filterezett fotót teljesen más, mint megjelenni 300 ember előtt filterek nélkül a kifutón.

– Elsősorban miért indulnak el egy szépségversenyen a lányok? Ezzel vélik igazolni a szépségüket önmaguk számára, vagy másoknak akarnak bizonyítani, esetleg más okok motiválják őket?

– Benne van az önigazolás is, a bizonyítási vágy is, ezenkívül nyilván a versenyszellem és a királynői korona presztízse is vonzó. Az utóbbi években a nyereményekkel sem voltunk kicsinyesek, hála nagylelkű támogatóinknak, akik nélkül nem sikerült volna az, hogy egyik nevező sem ment haza üres kézzel a versenyről.

– Idén a koronavírus-járvány sajnos nem kíméli a rendezvényeket, így ti sem tudjátok a hagyományos formában megrendezni a szépségversenyt. Milyen megoldás született, hogyan és mikor zajlik idén a megmérettetés?

– Igen, sajnos a jelenlegi helyzet teljesen átírta az egész évünk forgatókönyvét. Emlékszem, az év elején a 0. partin nagy tervekkel indultunk neki a 30. évfordulós rendezvényeink megszervezésének, emlékezetessé akartuk tenni ezt a kerek évfordulót. Sok rendezvényünket sikerült azért megtartani a járványügyi előírásokat betartva, korlátozott számú néző előtt, de jó néhány elmaradt. A Karácsony Szépéről semmiképp sem akartunk lemondani, nem szeretnénk, hogy a fiatalok ezzel is szegényebbek legyenek, ugyanis a rendezvénynek erős a közösségépítő jellege, s ha már a buli része el is marad, a versenyt online formában megtartjuk. December 8-ig vártuk a lányok jelentkezését 16+ és 30+ kor kategóriában, e-mail-címünkre, két képpel és a jelentkezők adataival. December közepén a jelentkezőkkel, a szervezőkkel és a zsűrivel, közönség nélkül, betartva az aktuális járványügyi szabályokat, videón rögzítjük a négy próbát, illetve a díjátadást. December 22–26. között minden este 8-tól a szervezetünk Facebook-oldalán közzéteszünk egy-egy videót a próbákról, majd december 26-án este a zsűri által meghozott döntést és a díjátadót. Idén be szeretnénk vonni a közönséget is az értékelésbe, ezért közönségdíjat is átadunk annak a hölgynek, akire a legtöbben szavaznak a Midesz Nagyszalonta közösségi oldalán december 25-én 21 óráig. Nagyon fontos, hogy csak annak a szavazata lesz érvényes, aki előtte lájkolja szervezetünk Facebook-oldalát.

– Mit lehet tudni a verseny programjáról? A lányok bemutatkozásai mellett lesz valamilyen extra produkció?

– Idén nem lesz ilyen, viszont lesz helyette két kategória: 16+ és 30+. Ezúttal szeretnénk, ha csak a hölgyeken lenne a hangsúly.

– Milyen nyereményekkel gazdagodnak a győztesek?

– Az utóbbi évekhez hasonlóan rengeteg nyereménnyel készülünk, hogy egyik nevező se menjen haza üres kézzel. A pénznyereményeken kívül értékes ajándékcsomagokat is kapnak a nyertesek és a közönségdíjas is.

– A közönségből szavazók között lesznek esetleg ajándékok szétosztva?

– Természetesen, de idén picit másképp. Eddig a rendezvény nézői között tartottunk tombolasorsolást, most a szavazók között sorsolunk ki majd értékes ajándékokat, ezzel is biztatva őket arra, hogy szavazzanak kedvencükre.

– Az elmondottak alapján érdemes lesz tehát idén online követni a Karácsony Szépe versenyt. Ha egy dolgot kellene kiemelned, amiért ajánlod a rendezvényt, mi lenne az?

– Több dolog is lenne, de ha mindenképpen csak egyet lehet, akkor azt, hogy a megszokotthoz képest nem csak egyetlen estés programot kínálunk a közönségnek, hanem egy egész héten keresztül izgulhatnak a Karácsony Szépe győztesének kilétéért, ráadásul szavazatukkal eldönthetik, ki legyen a közönségdíjas.

2021.01.06
Galéria
A 2019-es Karácsony Szépe Hegedűs Noémi volt, mellette az udvarhölgyek, Fenesi Alexandra és Hajdú Viola
Balogh Ramóna, az első, 1990-ben megszervezett Karácsony Szépe győztese
Az első szépségverseny dobogósai