Egy elültetett fa minden újszülöttért

A többi között a címben szereplő, szívmelengető kezdeményezés is a nagyszalontai Igaz Virág Egyesületet alkotó lelkes csapathoz kapcsolódik, melynek tagjai hétről hétre igyekeznek az egészséges életmód jegyében számos hasznos elméleti és gyakorlati tanáccsal a nagyszalontaiak segítségére sietni.

Az aktív, jó szándékú önkéntesekből álló nonprofit szervezet megalakulásának előzményeiről, a szervezet égisze alatt zajló programokról és a tervekről az Igaz Virág Egyesület egyik alapítója, Mezei Áron számolt be lapunknak.

– Milyen előzmények után döntöttek úgy, hogy létrehozzák az Igaz Virág Egyesületet?

– Az egyesület abból a szándékból született, hogy a lakosság körében és főként Nagyszalontán népszerűsítsük az egészséges életmódot, illetve erősítsük az emberekben a felelősség vállalásának mértékét saját testi-lelki jólétükért. Sok mindent azért teszünk, mert lemásoljuk a környezetünkben élőket, továbbvisszük azt, amit a szüleinktől tanultunk, a jót és a rosszat is ahelyett, hogy felülvizsgálnánk a szokásaink következményeit az életünkben. Az egyesület alapeszméje az, hogy az embernek életkortól függetlenül mindig szükséges fejlődnie, és ehhez sosincs túl késő. Ebben szeretnénk támogatni mindazokat, akik nyitottak rá, csak épp a környezetüktől eddig nem kapták meg a segítséget. Bárki, aki elindul a fejlődés útján, előbb-utóbb késztetést érez másoknak is átadni azt, ami számára hasznosnak bizonyult. Egy ilyen élettapasztalatból jött létre az Igaz Virág Egyesület.

– Kik, milyen szakemberek alkotják a vezetőséget?

– Csapatunk összetétele nagyon vegyes, igazából a személyes fejlődés iránti elkötelezettség, a segítő szándék és az Istenbe vetett hit köt össze minket. Van köztünk lelkész, menedzser, szociális munkás, könyvelő, számítógépes programtervező és fordító-szerkesztő is.

– Melyek az egyesület működési irányvonalai, céljai?

– Igyekszünk gyakorlati támogatást nyújtani a különböző rétegeknek. Van programunk azok számára, akiket az egészséges életmód érdekel, így született meg a heti főzőkör, más néven életmódklub; ez iránt elég nagy az érdeklődés. Ebből egy olyan közösség alakult, amellyel kirándulásokat és egyéb hasznos tevékenységeket is szervezünk. Székhelyünkön egy konyhát és egy könyvtárat is működtetünk. Online felületen is igyekszünk tartalmat kínálni azoknak, akik távolabbról követnek minket.

– Elsősorban kiknek szánják a programjaikat?

– Programjaink minden érdeklődő számára elérhetők, és az egészséges életmód számos összetevőjét érintik, mint például a pozitív hozzáállás, a hit, a megfelelő táplálkozás, a rendszeres mozgás, a másokon való segítés készsége és az ehhez kapcsolódó küldetéstudat.

– Milyen rendezvényekkel készülnek még?

– A koronavírus-járvány sajnos a mi munkánkat is korlátozta, így tömegrendezvényeket a fennálló helyzetben nem tudunk tartani. Próbáljuk a már kialakult profilnak megfelelő tevékenységeinket az interneten folytatni.

– Milyen programok valósultak meg eddig, illetve zajlanak jelenleg?

– A járvány előtti időszakban négyszer szerveztünk egészségnapot Nagyszalontán az önkormányzat és a Magyarországon működő Eleki Életmódközpont támogatásával, ez iránt egyre nagyobb érdeklődést tapasztaltunk. Életmódklubunkban vendég előadók tartottak érdekes és hasznos értekezéseket, illetve korszerűen felszerelt konyhánkban ízletes és egészséges ételeket készítettünk az érdeklődőkkel hétről hétre. A tevékenységeinken rendszeresen részt vevők közül néhányan munkatársainkká váltak, ők az általunk támogatott képzéseken vehettek részt. Működésünk óta minden évben nyári táborokba vittük azokat, akik rendszeres vendégei voltak a rendezvényeinknek. Jelenleg hetente egyszer a konyhánkon meleg étel készül hátrányos helyzetben levőknek. Nemrégiben indított kezdeményezésünk az újszülött gyerekeket és a város szebbé varázsolását érinti. Az ötlet onnan indult, hogy egyik munkatársunk gyermeket vár, és hasonló kisvárosokban olyan fákból álló ültetvényeket láttunk, amelyek mellett gyerekek neve és születési ideje szerepelt. Arra gondoltunk, miért ne valósíthatnánk meg itt, Nagyszalontán is azt, hogy minden újszülött világra jöttekor elültessünk egy fát. Ezzel a gesztussal a gyerekeket és a környezetünkben élőket arra sarkallhatnánk, hogy figyeljenek oda még jobban a környezetükre, ápolják és gondozzák. A fák szimbólumként is szolgálhatnak a gyerekek számára. Az élet nagyon sokszor más utakra vezet, de a gyökerek mindig megmaradnak, és ez emlékeztetheti őket, hogy hova tartoznak. Egyelőre nem tudni, hol kapnak majd helyet a facsemeték, jelenleg is várjuk a javaslatokat. Bízunk abban, hogy előbb-utóbb ez a kis megmozdulás egy közösség vagy akár egy kismamaklub megalakulását is elősegíti. Sajnos a járvány következtében a közösségi kapcsolatok egyre inkább elhidegülnek, és bekövetkezhet az elszigeteltség, elmagányosodás. A kismamák és anyukák még inkább ki vannak téve ennek a veszélynek, mivel az otthoni teendők elvégzése miatt egyre jobban elszigetelődnek. Az internet segítségével létrehoztunk számukra egy csoportot a legnagyobb közösségi oldalon, tagjainak létszáma folyamatosan növekszik. Fontos számunkra, hogy ne csak a testi egészséget ápoljuk, hanem a lelkit is.

– Szemmel láthatóan fontos, hiánypótló́ munkát végez az egyesület. Milyenek az eddigi visszajelzések?

– Mint minden területen, az egyesületi munka eredményességében és fenntartásában is kitartásra, céltudatosságra és hitre van szükség. Fontos, hogy reális szükségletekre válaszoljunk, és igazodni tudjunk a változó körülményekhez. Amikor át akarunk adni valamit, ami értékes és figyelemre méltó, mindig lesznek, akik ezt támogatni vagy épp akadályozni fogják. Ennek tudatában örülünk minden pozitív visszajelzésnek, megfontoljuk az építő kritikát, és nem engedjük, hogy a negatív hangok eltérítsenek a küldetésünktől.

– Önkéntesként bárki csatlakozhat-e az egyesülethez?

– Szeretettel látunk mindenkit a csapatunkban, aki azonosulni tud céljainkkal, elhivatásunkkal, és képességeit gyakorlatba ültetné mások életminőségének a javítása érdekében.

– Hogyan érhetik el önöket az érdeklődők?

– Elérhetők vagyunk a Facebook-oldalunkon Igaz Virág Egyesület néven, illetve a következő telefonszámon: 0755/575–170.

2020.12.23
Galéria
Az életmód-képzés záró alkalma 2019-ben
Ebéd készült az egyesület támogatóinak. A fotón jobbra Mezei Áron, az egyesület alapítója, balra felesége, köztük pedig Erzsike néni, az egyik elkötelezett segítő
A főzőkör egyik alkalmán készült fotó
Az interneten megjelent felhívás a faültetéses kezdeményezés kidolgozására