Hajdúvárosi hírcsokor

Színesednek a gyalogátkelők

Néhány héttel ezelőtt Nagyszalonta több zebrája is piros köntöst kapott, ugyanígy a kerékpárutak azon szakaszai, amelyek keresztezik az úttestet. A hajdúváros színei a piros és a fehér, de nem ezért lett éppen piros színnel befestve a település tíz gyalogátkelője, hanem az itt élő gyalogosok biztonságának növelése végett.

Kutatások bizonyítják, hogy a piros-fehér színkombináció már messziről észrevehető, ezért az autóvezetők remélhetőleg hamarabb észlelik majd ezeket az útburkolati jeleket, s velük együtt az úttesten átkelni szándékozó gyalogosokat, kerékpárosokat. Ez a közlekedésbiztonsági intézkedés csak egyike azoknak, amelyek a gyalogosok és az autósok biztonságosabb együttélését kívánják elősegíteni, ugyanis még több hasonló biztonságnövelő elképzelést szeretnének gyakorlatba ültetni a városvezetők.

Jelzőlámpák a biztonságért

Évről évre egyre nagyobb a Nagyszalonta központján áthaladó autóforgalom, emiatt a városon belüli közlekedés sok esetben nem egyszerű. A hajdúváros vezetői ezért úgy határoztak, hogy a gyalogátkelőhelyeket jelzőlámpával látják el, így teszik biztonságosabbá a közlekedést a gyalogosok és az autósok számára.

A városon áthaladó főút mentén öt gyalogátkelőhelyen szereltek fel villanyrendőrt a nyáron. Ezeket a szakemberek automata rendszerbe kötötték be, hogy összehangoltan, úgynevezett zöldhullámot alkotva segítsék a gépjárműforgalom haladását, s egyben a zebrákon való áthaladást is megkönnyítsék. A gyalogosok nyomógombbal állíthatják zöldre a lámpát, és másodpercszámláló tájékoztatja őket arról, hogy mennyi idő múlva vált a jelzőlámpa.

Játszóparkok a legkisebbeknek

Több új játszópark épült a nyáron a hajdúváros kerületeiben, illetve még dolgoznak a legnagyobb beruházáson, a központi parkban épülő Noé bárkája játszótér kialakításán. Ennek átadása jövő tavaszra várható. Igazi különlegesség is várja majd itt a kicsiket, hiszen a testvérváros, Csepel jóvoltából a református templom mögötti területen egy tematikus játszótér, Noé bárkája készül.

Az elkészült kerületi játszóterek korszerűek, a mai elvárásoknak minden tekintetben megfelelnek; a gyermekek biztonságáról például a talajra feszített gumiszőnyeggel gondoskodnak. Az új parkokban vannak pihenőpadok is a szülők, nagyszülők részére, a kamaszok, felnőttek pedig a fitneszgépeket próbálhatják ki.

Láthatáron a Túzok Turisztikai Központ

A Nagyszalonta határában található Kiserdőben ma is él túzok. Európa legnagyobb testű röpképes madaráról Arany János is írt a Toldiban. Amint arról lapunkban is beszámoltunk, a védett madárfaj fiókát is nevel a hajdúváros melletti természetvédelmi területen. A „családi idillt” jövőre bárki meglesheti, ugyanis a Kiserdőben és környékén egy uniós pályázatnak köszönhetően távcsővel felszerelt madárlesek épülnek, valamint egy impozáns turisztikai központ is, ahol minden információt megtudhatnak majd az érdeklődők a túzokról és a vidék gazdag élővilágáról. A tervezett központot gyalogösvények szelik majd át, lesz tó, és kerékpárút is épül. A beruházásra 1,7 millió euró áll Nagyszalonta rendelkezésére.

 

 

2020.12.12
Galéria
Az Aranydió játszópark