Biharban második erő az RMDSZ

Az országos átlagnál magasabb arányban éltek választójogukkal megyénkben a december 6-i parlamenti voksoláson. A mandátumelosztásra még várni kell a végleges eredmények kiszámításáig.

A voksok 85 százalékának feldolgozása alapján öt párt jutott be a bukaresti törvényhozásba a vasárnap megtartott parlamenti választás nyomán. A legtöbb szavazatot, mintegy 30 százalékot a Szociáldemokrata Párt (SZDP) gyűjtötte be, a második lett nagyjából 5 százaléknyi lemaradással az eddig kormányzó Nemzeti Liberális Párt (NLP), a harmadik 15 százalékot valamelyest meghaladó szavazatszámmal az USR Plus pártszövetség, meglepetésre negyedik lett közel 8,5 százalékot magáénak tudó, szélsőjobboldali Románok Egységéért Szövetség (AUR), illetve a 6,8 százalékot megközelítő eredményt elért RMDSZ.

A részvételi arány országos szinten jóval alatta maradt a korábbiaknak, mindössze 31,8 százalékos volt. Biharban ez az érték meghaladta az országos átlagot, 37,32 százalékos volt, de mintegy 7 százalékkal így is alatta maradt a 2016-os értéknek. A megyebeli eredményekről Cseke Attila, az RMDSZ megyei szervezetének elnöke és Szabó Ödön ügyvezető elnök tájékoztatta a sajtót hétfőn koradélután. Mindenek előtt köszönetet mondtak a szavazóknak, akik a járványhelyzet ellenére éltek alkotmányos jogukkal, különösen azoknak, akik a szövetségre adták a voksukat, nemkülönben a merőben szokatlan kampányidőszakban dolgozó csapatoknak.

Bihar megyében az NLP kapta a legtöbb voksot, 34 százalékot, és az RMDSZ a maga 21 százalékával a második legfontosabb politikai erőnek bizonyult, megelőzve a nagyjából 19 százalékot elérő SZDP-t. Az AUR itt is 8,5 százaléknyi szavazatot kapott, az USR Plus pedig nem egészen 7 százalékot. Mivel végleges eredmény még nincs, a két politikus nem bocsátkozott találgatásokba a megszerzett mandátumok számát illetően. Egy szenátori és két képviselői tisztség biztosnak látszik az RMDSZ számára, de az újraosztással több is lehet. A koalíciós tárgyalásokra vonatkozóan sem árultak el sokat. Amint Cseke Attila megfogalmazta, „most stabilitásra, kiszámíthatóságra, építkezésre, fejlődésre van szükség” a kormánytól és a parlamenttől.

2020.12.07
Galéria
Kulcsszavak: