Feljelentést tett a váradi RMDSZ-szervezet a magyargyalázó falragaszok miatt

Május végén magyargyalázó falragaszok jelentek meg Nagyváradon. A Varadinum.ma internetes oldal munkatársa június 2-án fényképezett le és mutatott be egy, a magyar kisebbséget súlyosan sértő és gyűlöletet szító mini plakátot. Rövid idő belül, az ügyet az országos, majd a nemzetközi sajtó is felkapta. Az említett falragaszt június 4-én, hétfőn délelőttre eltávolították.

A Varadinum.ma híroldalon bemutatott falragaszt a Bihar megyei törvényszék falán fényképezték le. A piros-sárga-kék alapú lapon az a román nyelvű szöveg állt, hogy „Románok vagyunk, és megvédjük földünket, népünket és történelmünket”. Alatta egy piros-fehér-zöld folt fehér sávjában a Magyarország felirat szerepel, amit piros vonallal áthúztak, a lap alján pedig egy nyomdafestéket nem tűrő magyargyalázó felszólítás szerepel.

Az ügy kivizsgálása érdekében, az RMDSZ nagyváradi szervezete nevében Botházy Nándor városi ügyvezető elnök tett feljelentést a múlt héten. Elsőre nem akarták iktatni a beadványt, ám a szövetség határozott fellépésének köszönhetően mégis iktatták.

Botházy Nándor elmondta: „Ezek a falragaszok egyértelműen gyűlöltet igyekeznek szítani a magyar kisebbség ellen. Figyelembe véve, hogy adott esetben ezek az üzenetek másokat is felbiztathatnak hasonlók készítésére, nekünk még időben fel kell lépni ez ellen. Az ilyen típusú magatartás nem maradhat jogi következmények nélkül” – érvelt az érdekképviseleti szövetség nagyváradi szervezetének ügyvezető elnök. Botházy Nándor úgy gondolja, hogy „körülményeit tekintve a tettet bűntényként kell kezelni, ennek értelmében és fényében értesítettük a területileg illetékes rendőri hatóságot. Felszólítottuk a nyomozást vezetőket, hogy az ügyben a lehető legnagyobb precizitással járjanak el, derítsék ki, hogy ki vagy kik voltak azok, akik ezt a papírt kiragasztották, és vonják őket felelősségre.”

Az eset nyilvánosságra kerülése nyomán állítólag a nép ügyvédje is eljárást kezdeményezett és vizsgálatot indított.

2018.06.12
Galéria