Új Caritas-bolt nyílt a rogériuszi piacnál

December 3-án, csütörtökön nyitották meg hivatalosan a nagyváradi Caritas Catolica új, jótékonysági használtáru-kereskedését, amely a Predeal utca 8. szám alatt, a rogériuszi piac mellett kapott helyet, egy tömbház földszintjén.

A Caritas-bolt kettős célt szolgál: a külföldről kapott tárgyi adományok egy részének értékesítése által finanszírozzák ugyanis a katolikus karitász egészségügyi és szociális segélyprogramjait, másrészt pedig elérhető áron kínál új és használt árucikkeket a lakosságnak.

De a bolt nem csak azokat szólítja meg, akiknek alacsony költségvetésből kell gazdálkodniuk az ünnepek alatt, hiszen az eladási tárgyak között számos vadonatúj termék is szerepel, holland és osztrák kozmetikumok, valamint olyan egyedi tárgyak, amelyek külföldi hagyatékokból érkeztek, így bármely vevő értékes kincsekre bukkanhat a polcokon.

Az új boltot még szerdán szentelte fel Rajna József kanonok, Caritas-igazgató a személyzet jelenlétében. „Áldd meg, Istenünk mindazokat, akik ebbe az épületbe belépnek, hogy a tárgyak eladásában és megvásárlásában – megőrizve az igazságosságot és a szeretetet – a közjó előmozdítói legyenek, és boldogan működjenek közre a Föld emberi közösségének fejlődésében” – hangsúlyozta beszédében.

Az üzletben új outlet termékek és használt áruk széles skálája kapható: ruhák, kozmetikumok, játékok, étkészletek, lakberendezési cikkek, tisztasági betétek, pelenkák, karácsonyfadíszek és sok minden más, jutányos áron. Ez immár az ötödik egység a Caritas Shops üzletláncban, amely az egyházmegyei karitász égisze alatt működik. Ahogy a kifüggesztett szolgen – „Nálunk minden vásárlással egy rászorulón segít” – is mutatja: az üzletek célja, hogy a bevétel által támogassák az egyházmegyében végzett szociális programokat, mint az idősek és betegek gondozása és a szegénykonyhák működtetése vagy a rászorulók segélyezése.

„Hálásak vagyunk külföldi szponzorainknak, akik a mostani nehéz gazdasági helyzetben, amikor minden segítségre szükségünk van, megkettőzött erővel és lelkesedéssel gyűjtenek tárgyi adományokat a Caritas támogatására. Ezeknek egy részét közvetlenül a rászorulókhoz juttatjuk el, másik részét pedig a Caritas-boltokban értékesítjük, hogy a bevételből támogassuk a karitatív tevékenységet. Enélkül nem is tudnánk fenntartani a szolgáltatásaink kontinuitását, hiszen az állami támogatás alig 10%-át teszi ki annak az összegnek, amire az egyházmegye betegeinek és rászorulóinak ellátásához szükségünk van” – nyilatkozta Egeli József plébános, a Caritas Catolica gazdasági igazgatója.

Az új Caritas-bolt tehát a rogériuszi piac mellett várja az érdeklődőket hétköznaponként 9–17 óra között. A Caritas Shops üzletlánc keretében egyébként működik még egy használtáru-bolt Margittán a Republicii út 82/A alatt, valamint három másik bolt Nagyváradon: a Kanonok sor 21., a Ion Creangă tér 2., valamint a Spartacus utca 31/A alatt.

2020.12.04
Galéria
Kulcsszavak: