Utak, polgármesteri hivatalok, leépítések

ILIE BOLOJAN Bihar megyei tanácselnök és CĂLIN GAL alelnök készülő utakról, a polgármesteri hivatalok számára ajánlott versenyképességi mutatókról és az egyes alárendelt intézmények átszervezésről is beszélt ma.

A fugyivásárhelyi, biharszentandrási és nagyürögdi elkerülő utak mellett Belényes és Élesd elkerülő útjának megépítéséből is részt vállal a Bihar Megyei Tanács, jelentette ki Ilie Bolojan tanácselnök. Hozzátette: az Országos Autópálya és Útkezelő Társasággal már megegyeztek erről, szükség lesz még a megvalósíthatósági tanulmányok aktualizálásra, az utakat pedig 2023. december 1-jéig meg kell építeni, hogy ne veszítsék el az uniós támogatást. A Váradszentmártont és Félixfürdőt is elkerülő út megvalósíthatósági tanulmányát átveszi a megyei tanács a Nagyváradi Metropolisz Övezettől. Az út a tervezettnél mintegy 5 kilométerrel lesz hosszabb, hogy Félixfürdő mellett torkolljon bele a belényesi útba, hangzott el.

A tanácselnök bejelentette: hatékonyabbá tennék a Bihar megyei önkormányzatokat, így a közpénzügyi igazgatóságtól kikért adatok alapján 12 versenyképességi kritériumot jelöltek meg, melyeket a polgármesteri hivatalok figyelmébe ajánlanak például a jövő évi adók is illetékek megállapításához vagy az esetleges átszervezésekhez saját működésük hatékonyabbá tétele érdekében. Ilie Bolojan azt mondta: a jövőben a megye önkormányzata a teljesítményükkel arányosan támogatná a helyi önkormányzatokat azok politikai színezetétől függetlenül. A mutatók között szerepel például az önkormányzatok bérköltségeinek és bevételeinek aránya, az egy főre jutó jövedelemadóból származó bevétel, a helyi adók és illetékek beszedésének hatékonyabbá tétele, ahol ez a szint alacsony. A jelenlegi projektek befejezését és az uniós és kormányalapok lehívását szintén a mutatók közé sorolták. Ajánlják továbbá a megye tisztán tartása érdekében az évi három kaszálást a közutak mentén, az út menti szántóföldek megművelését, a folyók medrének és partjainak tisztán tartását, a hulladékgyűjtési rendszer hatékonyabbá tételét szükség esetén akár bírságokkal is.

Călin Gal, a megyei tanács egyik alelnöke újabb átszervezésekről számolt be. A megyei tanácsnak alárendelt, egyesületként, alapítványként vagy közösségközi fejlesztési egyesületként működő intézményeket vizsgálták és szervezték át. A Szociális és Közösségi Igazgatóságot már megszüntették, a Bihar–Hajdú-Bihar Eurorégiós Alapítvány december 31-ig működhet. A megyei önkormányzat fejlesztési ügynökségét, a Turisztikai Desztinációs Menedzsment Ügynökséget, az Ecolect és az Ecoland közösségközi fejlesztési egyesületeket, illetve az Ipari Parkok Rt.-t vizsgálták, ezeknél 80 emberből 25 marad, ami évi 5,8 millió lejes megtakarítást jelent a megyei önkormányzatnak, tudatta Călin Gal.

2020.11.19
Galéria