Vesztegzár alá vontak két Bihar megyei falut

November 18-ától kezdődően 14 napra vesztegzár alá került Felsőmezős (Câmpani) és a hozzá tartozó Fonóháza (Fânațe) falu, tájékoztatott a prefektúra sajtószolgálata.

A községben a fertőzöttségi ráta 13,4 ezrelékes, a Megyei Vészhelyzeti Bizottság döntését a vesztegzárról a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) kockázatelemzésére alapozta, melyet az Országos Közegészségügyi Intézet hagyott jóvá.

A két faluban 22 és 6 óra között kijárási tilalmat vezettek be, az emberek csak munkavégzés, vásárlás, halaszthatatlan orvosi ellátás, hozzátartozó gondozása vagy egyéni mozgás (a lakóház közelében) céljából hagyhatják el otthonukat, és a nappali kijáráshoz is munkaadói igazolásra vagy saját felelősségre tett nyilatkozatra van szükség.

A falvakban a 65 évnél fiatalabbak 6 és 10, illetve 13 és 20 óra között, a 65 évnél idősebbek pedig 10 és13 óra között mehetnek vásárolni. A boltok 30 százalékos kihasználtsággal tarthatnak nyitva.

A falvakba az alapélelmiszereket, munkavégzéshez szükséges nyersanyagokat stb. bevihetik, a nem ott lakók csak megállás nélkül haladhatnak át. A településeket munkavégzés, családtagok gondozása, haláleset esetén lehet elhagyni. A vesztegzár betartását rendőrök és csendőrök felügyelik.

A prefektúra közleménye szerint jelenleg összesen 83 településen magasabb 1,5 ezreléknél a fertőzési ráta, ezek közül 64 településen vörös forgatókönyv van érvényben, tehát 3 ezreléknél magasabb a fertőzöttség.

A vesztegzár alá vont községet Tasnádbajom (Boianu Mare) követi 10,99 ezrelékes fertőzöttségi rátával, Biharszentandrás 9,66 ezrelékkel a harmadik helyen áll, Nagyvárad pedig 7,49 ezrelékkel a negyedik helyen szerepel. Hét településen, köztük Fugyivásárhelyen, Köröstárkányban, Belényesben, Nagyszalontán és Szalárdon 6 és 6,99 ezrelék közötti a fertőzöttség, további tíz településen, például Margittán, Hegyközpályiban, Értarcsán, Vedresábrányban és Borson pedig 5 és 5,99 ezrelék. További 17 településen, például Érkörtvélyesen, Élesden, Érbogyoszlón, Vámoslázon, Berettyószéplakon és Tótiban 4 és 4,99 ezrelék közötti a fertőzöttség, 26 településen – többek közt Biharon, Tenkén, Réven, Hegyközcsatárban, Érmihályfalván, Érábrányban, Bályokon és Érszőllősön – pedig 3 és 3,99 ezrelék közötti.

Jelenleg alacsonyabb – 1,5 és 3 ezrelék közötti – a fertőzöttségi ráta Várasfenesen, Vársonkolyoson, Székelyhídon, Belényesújlakon, Szentjobbon és Bihardiószegen.

2020.11.18
Galéria
Fotó: turismcimpani.ro