Több településen szigorítanak keddtől

Holnaptól kezdve újabb Bihar megyei településeken, köztük Nagyszalontán ás Hegyközpályiban vezetnek be szigorításokat, ott, ahol a fertőzöttségi ráta elérte a 3 ezrelékes szintet, döntött ma a Bihar Megyei Vészhelyzeti Bizottság.

Az úgynevezett vörös forgatókönyv szerint kül- és beltéren is kötelező az arcmaszk viselete az öt évnél idősebbeknek, bezárják a színházakat, a koncert- és előadótermeket, a mozikat, a könyvtárakat, a vendéglátóhelyek csak elvitelre készíthetnek ételt, a szálláshelyeken csak a szállóvendégeket szolgálhatják ki. A teraszokon az asztalokat két méterenként kell elhelyezni, azoknál legtöbb hat ember ülhet, ha ők nem családtagok. A tanintézetekben online formában folyhat az oktatás; megyei szinten jelenleg 93 ilyen iskola van.

Vörös forgatókönyv lesz érvényben november 3-tól immár 20 Bihar megyei településen: Nagyváradon (5,05 ezrelékes fertőzöttségi szint), Biharszentandráson (10,19), Oláhszentmiklóson (7), Vizesgyánon (5,43), Nagyürögdön (5,13), Almamezőn (4,93), Váradszentmártonban (4,82 ezrelék, ide tartozik Félixfürdő is), Barátkán (4,81), Vedresábrányban (4,2), Értarcsán (4.09) Olcsán (3,97), Cséffán (3,76), Nagyszalontán (3,43), Hegyközpályiban (3,37), Körösgyéresen (3,24), Biharkabán (3,23), Madarászon (3,15), Nagybajomban (3,14) és Élesden (3,16).

A bizottság döntése szerint azokon a településeken, ahol a fertőzöttség nem éri el a 1,5 ezreléket, az éttermek és kávézók, kulturális intézmények félházzal nyitva tarthatnak 6–22 óra között, a 1,5 és 3 ezrelék közötti településeken ugyanazzal az órarenddel 30 százalékos kihasználtsággal tarthatnak nyitva.

Meghaladták a 2 ezrelékes fertőzöttségi rátát a következő településeken: Érábrány, Bontesd, Rény, Tataros, Fugyivásárhely, Tótfalu, Nagybáród, Berettyószéplak, Szombatság, Biharpoklos, Margitta, Felsőmezős, Magyarcséke, Csarnóháza, Székelyhíd, Mezőszakadát, Belényes, Vaskohsziklás, Tenke, Esküllő, Bondoraszó, Tulka, Kiskopács, Tisztásfalva, Vércsorog, Bors és Érsemjén.

Másfél és 2 ezrelék közötti a fertőzöttségi ráta a következő helyeken: Illye, Kisjenő, Bihar, Paptamási, Alsólugas, Mezőtelegd, Feketebátor, Magyarremere, Miklóirtás, Kerpenyéd és Bihardiószeg.

2020.11.02
Galéria
Képünk illusztráció
Kulcsszavak: