Új kórházat építenek Nagyváradon

A nagyváradi Bezerédy Imre (ma Vlădeasa) utcában kap helyet egy új, fertőző és tüdőbetegségek kezelésére építendő kórház.

A kórház építését a közösségi oldalon jelentette be Ilie Bolojan megyei tanácselnök, Florin Birta váradi polgármester és dr. Gheroghe Carp, a Bihar Megyei Sürgősségi Klinikai Kórház menedzsere.

Amint Ilie Bolojan elmondta, a 2,5 hektáros telket, mely a megyei önkormányzat tulajdonában van, korábban a határőrség használta (lovarda, istállók voltak ott). A telket a megyei tanács soron következő ülésén átadják a nagyváradi önkormányzatnak, majd, mint azt Florin Birta kifejtette, az ott lévő elhagyatott épületeket lebontják, és a megyei, illetve a Curtanu kórház segítségével elkészítik az előmegvalósíthatósági tanulmányt. A polgármesteri hivatal uniós projektekkel foglalkozó osztálya keres majd pályázati lehetőséget, hogy a kórház építését EU-s támogatásból fedezzék.

Két hónapja jött az ötlet, mivel a jelenlegi helyzet bebizonyította, hogy nem voltak kellőképpen felkészülve egy járványra, ezen pedig változtatni akartnak – mondta dr. Gheorghe Carp. Az új kórháznak lesz két, összesen százágyas járványrészlege, illetve ennek további ötven tartalék ágya szükség esetére, egy szintén százágyas tüdőgyógyászati részlege, itt harminc ágyat tbc-seknek tartanak fenn. Egy saját képalkotó, CT-vel ellátott osztályt is terveznek, illetve egy intenzív osztályt. A kórházmenedzser hozzátette: XXI. századi kórházat akarnak, kétágyas, negatív nyomású szobákkal, amelyekből nem tudnak kijutni a kórokozók.

2020.11.02
Galéria