Zöldasztalnál vívták ki a harmadosztályú tagságot

Bizakodva vágott neki a harmadosztályba jutásért kiírt osztályozónak a Nagyváradi AC 1910 labdarúgócsapata, ám a pályán nem sikerült kivívnia a feljutást Bihar megye bajnokának. Szerencsére a Román Labdarúgó-szövetség vezetői, nem csekély társadalmi nyomás hatására, úgy döntöttek, megemelik a részt vevő csapatok számát, így a váradiak is helyet kaptak a III. ligában.

A világjárvány hatására a Román Labdarúgó-szövetség (RLSZ) módosította az osztályozók menetrendjét, így az eredetileg kiírt 21 párharc helyett 14, egyenként háromcsapatos minitornán dőlt el a feljutás. A bihari bajnokcsapat, a Nagyváradi AC 1910 (NAC) elkerülte korábbi ellenfelét, Szilágy megye legjobbját, ám két komoly játékerőt képviselő gárdával, a Szatmárnémeti VSK-val (Szatmár megye legjobbja) és a Dési Someșullal (Kolozs megye bajnoka) került szembe, ráadásul semleges pályán, Zilahon folyt a mérkőzés. Elsőként a két Szamos-parti együttes játszott egymással, a találkozó gól nélküli döntetlennel ért véget, a büntetőrúgások után pedig a désiek kerültek kedvezőbb helyzetbe egy esetleges pontegyenlőségnél. A váradiak bemutatkozása elmaradt a várakozásoktól, hiszen a szatmárnémetiek ellen 3–1-re veszített Florin Farcaș edző együttese, igaz, a végeredményt két bírói tévedés is befolyásolta (az aradi sípmester, Mircea Ardelean, 1–0-s szatmári vezetésnél előbb könnyelműen ítélt büntetőt a VSK-nak, majd a váradiakat fosztotta meg egy jogos tizenegyestől, ráadásul Dobrescut ki is állította szidalmazásért, így a zöld-fehérek emberhátrányban fejezték be a mérkőzést).

A désiek elleni összecsapáson a második, kedvező esetben feljutást érő hely megszerzése volt a tét, s bár az első félidőben a Kolozs megyeiek szépségdíjas szabadrúgás-góllal megszerezték a vezetést, a térfélcsere után más arcát mutatta a váradi gárda, és végül 2–1-re nyert, így bizakodhatott a továbbjutásban.

Számolgatás és vádaskodás

Az osztályozók befejeztével óriási számolgatás kezdődött, mivel a 14 csoportgyőztes mellett a legjobb 7 második helyezett is egyenes ágon kapott részvételi jogot a harmadosztályban. Akadt négy olyan csoport, amelyben az egyik résztvevő nem jelent meg, így az RLSZ arról döntött, hogy a le nem játszott mérkőzéseket az ellenfelek javára írja, s 3 pontot ad értük, de a gólkülönbséget (3–0) nem számolja bele az összehasonlításba.

A váradiak a pályán elért 3 ponttal és negatív (3–4) gólkülönbséggel álltak a rangsorban, amikor kiderült, egyforma pontszám esetén a sportszerűségi rangsor (a sárga és piros lapok száma) dönt a sorrendről. Ez utóbbi kritérium nagy felháborodást váltott ki a résztvevők körében, több okból is. A fair play kritériumot nemzetközi tornák (világ‑ és Európa‑bajnokságok) esetében is alkalmazzák ugyan, ám csak azt követően számolnak vele, hogy a pontszám, az egymás elleni eredmény, a gólarány vagy a több rúgott gól nem tudja eldönteni a helyezéseket. A NAC esetében ez a mutató kedvezőtlen volt a két meccsen kapott 7 sárga és egy piros lap miatt. Volt viszont olyan gárda, Szilágy és Buzău megye bajnoka, amely egyetlen vesztes mérkőzésen lépett csak pályára, ám ez is elég volt a feljutáshoz. Temes megye bajnoka meccs nélkül jutott tovább, miután egyik ellenfele sem tudott megjelenni az osztályozón. A Sebes-Körös menti gárda nem került be a 21 feljutó közé, ez pedig hangos felháborodást váltott ki a szurkolókból, s megkérdőjelezték az RLSZ vezetőinek rátermettségét, ám akadtak olyanok is, akik elismerték, a számolgatás és a bűnbakkeresés helyett a pályán mutatott játékkal kellett volna kivívnia a feljutást a csapatnak.

Az eredeti tervekkel ellentétben a harmadosztály küzdelme nem öt, egyenként 18 fős csoportban zajlik majd, hanem tíz, egyenként tízcsapatos szériában. Egy hasonló forgatókönyvet már májusban felvetettek a Bihar Megyei Labdarúgó-egyesület (BMLE) képviselői, ám az országos szövetség vezetői akkor elzárkóztak mindenféle változtatástól. Alig három hónap múlva már az RLSZ sem tudott másképp dönteni a folytatásról. Minden résztvevőnek kötelezően koronavírus-tesztet kell végeztetnie havonta kétszer.

Bihar megyét három gárda képviseli (Nagyváradi Luceafărul, Váradszentmártoni KSK és Nagyváradi AC 1910), hasonlóra 11 éve nem volt példa. Legutóbb a 2008–2009-es idényben a Belényesi Bihorul mellett a Nagyváradi Bihar FC és a Nagyszalontai Liberty fiókcsapata szerepelt a harmadosztályban, míg a másodosztályban a váradi és a hajdúvárosi klub képviselte a bihari labdarúgást. Alig egy évtized alatt oda jutottunk, hogy csak a harmadosztályban van képviselőnk…

Ember tervez…

Megyei szinten a Román Kupa elődöntőinek lejátszását tervezte el a Bihar Megyei Labdarúgó-egyesület, ám a szigorú egészségügyi szabályok miatt a négy közül (Nagyváradi Egyetemi FC, Nagyváradi AC 1910, Biharszentandrási Crișul, Borsi Viitorul) egyik résztvevő sem vállalta a játékot. A BMLE a csapatokkal konzultált, majd úgy döntött, nem nevez meg képviselőt a Román Kupa országos szakaszára.

A BMLE képviselői júliusban még abban bíztak, hogy augusztus közepén el tudják indítani az új idényt, ám hamar be kellett látniuk: szemernyi esély sincs megyei szinten focimeccsekre. Az egyesület végrehajtó bizottsága előbb a halasztásról döntött (a jelenlegi helyzetet figyelembe véve leghamarabb októberben indulhatna az új idény), majd a Román Kupa első két fordulóját törölte, így ha játszani lehet majd valamikor, egyenesen a nyolcaddöntőkkel folytatódhat a sorozat.

Annyi biztos, hogy a megyei első osztály küzdelme két csoportban zajlik a 2020–2021-es idényben, egyenként 10-10 résztvevővel, a harmadosztályba jutott váradi NAC helyét az Alsókocsobai Izvorul – Bihari Földvár párharc győztese veheti át. A gyermek‑ és ifjúsági bajnokságokról egyelőre sem országos, sem megyei szinten nem döntöttek, hiszen minden az iskolakezdéstől függ.

2020.10.05
Galéria
Váradszentmárton és a Luceafărul is a III. ligában játszik a 2020–2021﷓es szezonban
A désiek elleni meccs végén már ünnepeltek a váradiak, ám csak két hét múlva dőlt el véglegesen, hogy ősztől a harmadosztályban folytathatják